Könnybe lábadt szemmel...

2013. július 6., szombat 14:32

konnybe1-1373114406.jpg

Hogy miért lesz egyre több allergiás beteg a világon? Sok oka lehet, többek között civilizációs ártalomként is felfogható, egyesek a műételek számának előretörésével magyarázzák, biztosan hajlamként őseinktől is örökölhetjük.

Tény az, hogy megkeseríthetik hétköznapjainkat vagy hétvégi túráinkat azok a tünetek, melyek kora tavasszal észrevétlenül bukkannak fel évről-évre életünkben, szemviszketést, orrdugulást, orrfolyást, prüsszögést okozva.

 

A kiváltó ágens egyszerűen kimutatható egy allergológiai rendelésen, bár jelentősége nem sok van, mivel a therápiát tekintve mindegy, hogy üröm vagy parlagfű okozza a tüneteket, hiszen ugyanazokat a gyógyszereket használjuk a tünetek enyhítésére.

 

konnybe2-1373114565.jpg

Pollentartalom

 

Ha a tünetek nem szezonálisan, hanem egész évben fennállnak, vagy télen, a fűtési szezonban felerősödnek, javasoljuk viszont az allergologiai vizsgálat elvégzését penészgomba illetve poratka, házipor allergia kizárása céljából.
Míg egy szezonális rhinitises beteg a pollenek ellen a gyógyszerek, orr- és szemcseppek mellett maximum éghajlatváltással, utazással tud reagálni, addig a házipor vagy penészgomba allergia esetén az antihisztamin therápia mellett jelentős javulást lehet elérni a lakhely penészmentesítésével, portalanításával (szőnyegpadló, ülőgarnitúrák stb.).

 

Miért fontos egy allergiás beteg kezelése?

 

Nemcsak az élet elviselhetővé tétele a cél! Egy krónikusan fennálló szénanátha jó táptalaja lehet felsőlégúti fertőzéseknek. A krónikusan gyulladt nyálkahártya vérbő, ödémás, duzzadt, a felsőlégutak légcseréjét akadályozhatja, így gyakrabban jelentkezhetnek melléküreggyulladások, melléküreg-polypok.

 

Pollenallergia, penészgomba, poratka érzékenység fenntarthat asthmás megbetegedést, az allergiás szezon megjelenése krónikus légzőszervi betegségek fellángolásához vezethet!

 

Allergiaellenes gyógyszerek patikákban vény nélkül elérhetők, új tünetek, panaszok fokozódása esetén feltétlenül forduljanak orvoshoz!

 

testreszabo.hu

Kapcsolódó cikkek

k1-1365416175.jpg

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti...

dohany1-1373113478.jpg

Hét éves lehettem, mikor egy kertben elbújva először tüdőztem le egy Munkás típusú füstszűrő nélküli cigarettát, mely iszonyatos élményt okozott a tüdőmben. Emlékszem, mély tiszteletet váltottam ki kortársaimból bátor tettemmel, s közben szervezetem émelygés és fél perces köhögési rohammal tiltakozott további próbálkozás ellen. Azon gondolkodtam akkor az eset után, hogy erőszakot kellene elkövetnem a saját testem ellen, ha újból rá szeretnék gyújtani. Vajon ugyanezt az undort élte át mindenki, aki rágyújtott már valaha, de akkor hogyan lehet, hogy ennyi embernek simul ki az arca, ha végre szívhatja?

frontok-1373112608.jpg

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat frontváltozásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.