Frontális ütközések

2013. július 2., kedd 23:08

frontok-1373112608.jpg

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat frontváltozásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.

A légköri frontok akkor alakulnak ki, mikor hideg és meleg légtömegek találkoznak egymással. A hőmérséklet változásokon kívül szelet, csapadékot hozhatnak magukkal a légnyomás erőteljes csökkenését eredményezve. A hidegfrontnál az érkező hideg légtömeg a meleg alá kúszik, először csökken, majd nő a légnyomás csapadékképződést eredményezve, ekkor a hőmérséklet csökken. melegfrontnál a meleg levegő kúszik a hideg alá légnyomás csökkenést, hőmérséklet növekedést okozva.

 

 

A hidegfront élettani hatásait általában a front átvonulása után lehet érzékelni, ekkor felerősödhetnek, megjelenhetnek ízületi fájdalmak, régi törések helyei lehetnek érzékenyek. Ez a front általában a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részére hat, így légzésszámcsökkenés, pulzus- és vérnyomás-esés léphet fel, mely levertséget, fejfájást, gyomor-, epe-, vesegörcsöket eredményezhet, ekkor szülések is könnyebben megindulhatnak.

 

A melegfront inkább a szimpatikus idegrendszerre hat, így vérnyomás-emelkedés, szapora szívműködés lehet a következménye, mely koszorúér - betegségben, agyi érszűkületben szenvedők állapotát veszélyeztetheti. Tünetek tekintetében a melegfronti hatás hasonló a hidegfrontihoz: levertség, gyengeség, fejfájás.
Mindkét fronthatásra jellemző lehet a reflexidő megnyúlása, s gyakran a kettős fronthatások miatt az említett tünetek mindegyike előfordulhat.

 

Hogyan előzheti meg az ember ezeket a tüneteket? Olyan életmódot kell, hogy éljünk, melyből nem hiányozhat a mozgás, mely a vegetatív idegrendszer működésére pozitívan hat, figyeljünk oda a bőséges folyadékfogyasztásra!

 

Közhelynek tűnnek a válaszok? Lehet, de akkor nem az, ha valóban alkalmazzuk életünkben!

 

testreszabo.hu

Kapcsolódó cikkek

Mindannyian szeretünk játszótérre járni a kicsikkel, nagyokkal. Néhány egyszerű dologra kell csupán odafigyelnünk, hogy a játékot ne ronthassa el baleset, vagy egyéb kellemetlenség. Melyek ezek?

citrom-1360850780.jpg

"Visszaemlékszem lányom születésére, mikor egyetemistaként voltunk februárban a szülőszobában, s utána látogatási tilalmat kellett kijátszanom, hogy láthassam akkor még kis családomat. Azóta is figyelem a télutót, mely gyakran hoz a legyengült, mozgásszegény, kiürült vitamin-háztartású emberek számára vírusos támadást..." 

k1-1365416175.jpg

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti...