Frontális ütközések

2013. július 2., kedd 23:08

frontok-1373112608.jpg

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat frontváltozásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.

A légköri frontok akkor alakulnak ki, mikor hideg és meleg légtömegek találkoznak egymással. A hőmérséklet változásokon kívül szelet, csapadékot hozhatnak magukkal a légnyomás erőteljes csökkenését eredményezve. A hidegfrontnál az érkező hideg légtömeg a meleg alá kúszik, először csökken, majd nő a légnyomás csapadékképződést eredményezve, ekkor a hőmérséklet csökken. melegfrontnál a meleg levegő kúszik a hideg alá légnyomás csökkenést, hőmérséklet növekedést okozva.

 

 

A hidegfront élettani hatásait általában a front átvonulása után lehet érzékelni, ekkor felerősödhetnek, megjelenhetnek ízületi fájdalmak, régi törések helyei lehetnek érzékenyek. Ez a front általában a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részére hat, így légzésszámcsökkenés, pulzus- és vérnyomás-esés léphet fel, mely levertséget, fejfájást, gyomor-, epe-, vesegörcsöket eredményezhet, ekkor szülések is könnyebben megindulhatnak.

 

A melegfront inkább a szimpatikus idegrendszerre hat, így vérnyomás-emelkedés, szapora szívműködés lehet a következménye, mely koszorúér - betegségben, agyi érszűkületben szenvedők állapotát veszélyeztetheti. Tünetek tekintetében a melegfronti hatás hasonló a hidegfrontihoz: levertség, gyengeség, fejfájás.
Mindkét fronthatásra jellemző lehet a reflexidő megnyúlása, s gyakran a kettős fronthatások miatt az említett tünetek mindegyike előfordulhat.

 

Hogyan előzheti meg az ember ezeket a tüneteket? Olyan életmódot kell, hogy éljünk, melyből nem hiányozhat a mozgás, mely a vegetatív idegrendszer működésére pozitívan hat, figyeljünk oda a bőséges folyadékfogyasztásra!

 

Közhelynek tűnnek a válaszok? Lehet, de akkor nem az, ha valóban alkalmazzuk életünkben!

 

testreszabo.hu

Kapcsolódó cikkek

k1-1365416175.jpg

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti...

dohany1-1373113478.jpg

Hét éves lehettem, mikor egy kertben elbújva először tüdőztem le egy Munkás típusú füstszűrő nélküli cigarettát, mely iszonyatos élményt okozott a tüdőmben. Emlékszem, mély tiszteletet váltottam ki kortársaimból bátor tettemmel, s közben szervezetem émelygés és fél perces köhögési rohammal tiltakozott további próbálkozás ellen. Azon gondolkodtam akkor az eset után, hogy erőszakot kellene elkövetnem a saját testem ellen, ha újból rá szeretnék gyújtani. Vajon ugyanezt az undort élte át mindenki, aki rágyújtott már valaha, de akkor hogyan lehet, hogy ennyi embernek simul ki az arca, ha végre szívhatja?

konnybe1-1373114406.jpg

Hogy miért lesz egyre több allergiás beteg a világon? Sok oka lehet, többek között civilizációs ártalomként is felfogható, egyesek a műételek számának előretörésével magyarázzák, biztosan hajlamként őseinktől is örökölhetjük.