A háziorvos megmondja!

2013. február 14., csütörtök 14:46

citrom-1360850780.jpg

"Visszaemlékszem lányom születésére, mikor egyetemistaként voltunk februárban a szülőszobában, s utána látogatási tilalmat kellett kijátszanom, hogy láthassam akkor még kis családomat. Azóta is figyelem a télutót, mely gyakran hoz a legyengült, mozgásszegény, kiürült vitamin-háztartású emberek számára vírusos támadást..." 

Ez a parányi, önállóan talán élőlénynek is alig nevezhető lény bejutva a gazdasejtbe, örökítőanyagával (DNS, RNS) átkódolva a sejt működését, vírus-reprodukcióra készteti.

 

Tünetei attól függenek, hogy milyen típusú vírus jutott a gazdaszervezetbe, általában magas lázzal járó kórképek, az év ezen időszakában gyakran okoznak felsőlégúti fertőzést köhögéssel, torokfájással.


Kezelésében az először választandó szerek inkább a közérzet javítására, láz csillapítására irányulnak, bár megjegyezném, hogy a vírusok szaporodásának az ideális hőmérséklete a 35-36C fok, ezért a szervezet védekező reakcióját, a lázat nem érdemes az elején csillapítani (csak magas lázat), csak 38 fok felett.

 

Pár nap tüneti terápia után dől el , hogy érdemes-e orvoshoz fordulni, hiszen egy szövődménymentes vírusfertőzés napok alatt eltűnik. Abban az esetben, ha a köhögés, láz makaccsá válik, megjelenik sárgás-zöldes orrváladék, köpet, akkor tudhatjuk, hogy a vírusfertőzés bakteriálisan felülfertőződött, ekkor jöhet szóba az antibiotikus kezelést megelőző látogatás a háziorvosnál.


Meg kell itt jegyeznem, hogy nemcsak gazdasági érdekek húzódnak egy általában októberben elkezdődött influenza oltókampány hátterében. Tapasztalatom az, hogy sok páciensem számára hozott védett éveket az influenza oltás. Praxisomban talán - hála Istennek - egy szövődménnyel sem találkoztam, pedig több, mint tíz éve rendszeresen oltom a betegeimet.

 

Másik, természetes megelőzése a fertőzésnek, ha nem találkozunk emberekkel (ez csak poén volt), egész télen sok vitamint, vagy vitamindús gyümölcsöket eszünk, s nem a szobában a számítógép előtt várjuk a tavaszt, hanem sokat mozgunk, sportolunk a hidegben is.

 

www.testreszabo.hu

Kapcsolódó cikkek

frontok-1373112608.jpg

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat frontváltozásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.

dohany1-1373113478.jpg

Hét éves lehettem, mikor egy kertben elbújva először tüdőztem le egy Munkás típusú füstszűrő nélküli cigarettát, mely iszonyatos élményt okozott a tüdőmben. Emlékszem, mély tiszteletet váltottam ki kortársaimból bátor tettemmel, s közben szervezetem émelygés és fél perces köhögési rohammal tiltakozott további próbálkozás ellen. Azon gondolkodtam akkor az eset után, hogy erőszakot kellene elkövetnem a saját testem ellen, ha újból rá szeretnék gyújtani. Vajon ugyanezt az undort élte át mindenki, aki rágyújtott már valaha, de akkor hogyan lehet, hogy ennyi embernek simul ki az arca, ha végre szívhatja?

konnybe1-1373114406.jpg

Hogy miért lesz egyre több allergiás beteg a világon? Sok oka lehet, többek között civilizációs ártalomként is felfogható, egyesek a műételek számának előretörésével magyarázzák, biztosan hajlamként őseinktől is örökölhetjük.