A háziorvos megmondja!

2013. február 14., csütörtök 14:46

citrom-1360850780.jpg

"Visszaemlékszem lányom születésére, mikor egyetemistaként voltunk februárban a szülőszobában, s utána látogatási tilalmat kellett kijátszanom, hogy láthassam akkor még kis családomat. Azóta is figyelem a télutót, mely gyakran hoz a legyengült, mozgásszegény, kiürült vitamin-háztartású emberek számára vírusos támadást..." 

Ez a parányi, önállóan talán élőlénynek is alig nevezhető lény bejutva a gazdasejtbe, örökítőanyagával (DNS, RNS) átkódolva a sejt működését, vírus-reprodukcióra készteti.

 

Tünetei attól függenek, hogy milyen típusú vírus jutott a gazdaszervezetbe, általában magas lázzal járó kórképek, az év ezen időszakában gyakran okoznak felsőlégúti fertőzést köhögéssel, torokfájással.

hirdetés


Kezelésében az először választandó szerek inkább a közérzet javítására, láz csillapítására irányulnak, bár megjegyezném, hogy a vírusok szaporodásának az ideális hőmérséklete a 35-36C fok, ezért a szervezet védekező reakcióját, a lázat nem érdemes az elején csillapítani (csak magas lázat), csak 38 fok felett.

 

Pár nap tüneti terápia után dől el , hogy érdemes-e orvoshoz fordulni, hiszen egy szövődménymentes vírusfertőzés napok alatt eltűnik. Abban az esetben, ha a köhögés, láz makaccsá válik, megjelenik sárgás-zöldes orrváladék, köpet, akkor tudhatjuk, hogy a vírusfertőzés bakteriálisan felülfertőződött, ekkor jöhet szóba az antibiotikus kezelést megelőző látogatás a háziorvosnál.


Meg kell itt jegyeznem, hogy nemcsak gazdasági érdekek húzódnak egy általában októberben elkezdődött influenza oltókampány hátterében. Tapasztalatom az, hogy sok páciensem számára hozott védett éveket az influenza oltás. Praxisomban talán - hála Istennek - egy szövődménnyel sem találkoztam, pedig több, mint tíz éve rendszeresen oltom a betegeimet.

 

Másik, természetes megelőzése a fertőzésnek, ha nem találkozunk emberekkel (ez csak poén volt), egész télen sok vitamint, vagy vitamindús gyümölcsöket eszünk, s nem a szobában a számítógép előtt várjuk a tavaszt, hanem sokat mozgunk, sportolunk a hidegben is.

 

www.testreszabo.hu

Kapcsolódó cikkek

Mindannyian szeretünk játszótérre járni a kicsikkel, nagyokkal. Néhány egyszerű dologra kell csupán odafigyelnünk, hogy a játékot ne ronthassa el baleset, vagy egyéb kellemetlenség. Melyek ezek?

frontok-1373112608.jpg

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat frontváltozásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.

k1-1365416175.jpg

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti...