Kullancsok által terjesztett betegségek

2013. április 8., hétfő 11:52

k1-1365416175.jpg

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti...

Szóval itt a tavasz, kitárul az élettér, gyerünk a szabadba! Az ember, ha ekkor elhatározza magát egy erdei túrára, talán még látja a nyomait a pár hete még telet idéző hónak, vagy csak az aljnövényzet összepréselt levelei árulkodnak az elolvadt takaróról.

 

k2-1365416382.jpg

A melegen sütő nap, az egyre bátrabban szóló madárhangok kísértik a sétálót a fűben való pihenésre, de fel kell hogy hívjuk a túrázó figyelmét, hogy nem csak bennünket csalt ki a meleg, hanem olyan élőlényeket is, akik a tavaszi felfrissülést nem friss levegőtől várják, hanem a gyanútlan vándortól. Bizonyára sokuknak volt már kellemetlen tapasztalata ezekkel az élőlényekkel, akik észrevétlenül lopózva ruházatunk alá, bőrünk potyautasaként, csak a túra utáni átöltözéskor, vagy tisztálkodáskor kerülnek elő.

 

A kullancs világszerte több, mint 300 fajta betegséget terjeszt, de hazánkban kettőnek van jelentősége. Az egyik a Lyme-kór, a másik a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás.

 

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevezetű baktérium okozza, amely Európában 100 kullancs közül 10-ben előfordul. A csípés helyén egy kokárda-szerű, vándorló szélű folt (Lyme-folt) jelzi a fertőzést (lappangási ideje kb egy hét), mely gyakran olyan halvány, hogy észrevétlen marad. Később jelentkezhetnek szívizomgyulladás, ritmuszavar, további idő elteltével a kezeletlen esetekben idegrendszeri, ízületi panaszok léphetnek fel.

 

k3-1365416462.jpg

Feltétlenül kezelést igényel. A bőrtünetek megjelenésekor orvosi vizsgálat, antibiotikus terápia szükséges a további szövődmények megelőzése céljából!

 

Ennél a betegségnél is a prevenció nagyon fontos: pld. a túrázás során zokniba húzott nadrág,  a kirándulás utáni gyors önvizsgálat, valamint kémiai rovarriasztók használata segíthet.


A kullancsenkefalitisz vírusos megbetegedés egy-három hetes lappangási idő után jelentkezhet magas lázzal, influenzához hasonló tünetekkel, fejfájással. Tünetek elmúlása után ismételt visszaesés jelentkezhet memóriazavarral, visszamaradó bénulásokkal. Ritka esetben a betegség halálos kimenetelű is lehet.

 

Nagy jelentősége van a védőoltásnak, mely a téli időszakban beadva teljes védettséget biztosít a túrázóknak, tájfutóknak!

Kapcsolódó cikkek

citrom-1360850780.jpg

"Visszaemlékszem lányom születésére, mikor egyetemistaként voltunk februárban a szülőszobában, s utána látogatási tilalmat kellett kijátszanom, hogy láthassam akkor még kis családomat. Azóta is figyelem a télutót, mely gyakran hoz a legyengült, mozgásszegény, kiürült vitamin-háztartású emberek számára vírusos támadást..." 

dohany1-1373113478.jpg

Hét éves lehettem, mikor egy kertben elbújva először tüdőztem le egy Munkás típusú füstszűrő nélküli cigarettát, mely iszonyatos élményt okozott a tüdőmben. Emlékszem, mély tiszteletet váltottam ki kortársaimból bátor tettemmel, s közben szervezetem émelygés és fél perces köhögési rohammal tiltakozott további próbálkozás ellen. Azon gondolkodtam akkor az eset után, hogy erőszakot kellene elkövetnem a saját testem ellen, ha újból rá szeretnék gyújtani. Vajon ugyanezt az undort élte át mindenki, aki rágyújtott már valaha, de akkor hogyan lehet, hogy ennyi embernek simul ki az arca, ha végre szívhatja?

Mindannyian szeretünk játszótérre járni a kicsikkel, nagyokkal. Néhány egyszerű dologra kell csupán odafigyelnünk, hogy a játékot ne ronthassa el baleset, vagy egyéb kellemetlenség. Melyek ezek?