Mozart Requiemje a csillagos ég alatt - Ördögkatlan Fesztivál
Július
15. Hétfő
Mozart Requiemje a csillagos ég alatt - Ördögkatlan Fesztivál

Két hét múlva kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál.

A négy kis baranyai falu, Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és az újonnan csatlakozott Beremend gyönyörű környezetében nemcsak komoly- és könnyűzenei, jazz, világ- és népzenei koncertek, színházi előadások, óriási bulik, filmek, kiállítások, családi programok, táncházak és workshopok várják a katlanozókat, de fürdőzés, túrák, nyugalom, friss levegő, finomságok és jó borok is!


A VI. Ördögkatlan Fesztivál július 30. és augusztus 3. között idén is igazi csemegéket ígér mindenféle művészeti ág szerelmeseinek.

Ebben az évben a szervezők régi nagy álma teljesül. Bérczes László és Kiss Mónika éveken át tervezgették, hogy valahol sötétedés után a szabad ég alatt egyszer csak egy egész nagyzenekar és kórus megszólal, és felcsendül – mondjuk – Haydn Teremtése, vagy: Mozart Requiemje. Hét év után most sikerül valóra váltani az álmot. Augusztus 2-án, pénteken 21.00 órakor megtörténik mindez. Ahogyan a szervezők írják: „heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk. Mögöttünk a jugoszláv háború áldozatainak is emléket állító, gyönyörű Megbékélés Kápolna, előttünk a színpad, rajta nagyzenekar, kórus, operaénekesek, és természetesen a karmester, aki velünk együtt láthatja, szemben, nem is oly messze, az ott már Horvátország. De mi leginkább felfelé bámulunk, mert felettünk a csillagos ég, a végtelen. Isteni zene szól, rész vagyunk és egész vagyunk.”

 

A karmester Dinyés Dániel, a zenekart Bujtor Balázs vezeti, a Hungarian Studio Orchestra jön el játszani, a kórus az a lá cARTe együttes. A szólisták mind neves énekesek: Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, és Cseh Antal.

E varázslatos élmény mellett a komolyzene kedvelői más érdekességeket is találhatnak a programban, többek között Érdi Tamás koncertjét, vagy a Verdi operakalauzt (ami a Rigelettoval és a Traviataval foglalkozik – utóbbit férfi és női szemszögből külön is megvizsgálják „kalauzaink”), a Dolce Hegedűegyüttest vagy a Zalaegerszegi Leánykart. Faragó Béla pedig egy 24 órás Erik Satie Maratonnal készül!

 

A programok:


szerda
(július 31.)
11:00
PALKONYA - FALUHÁZ
Erik Satie Maraton
Nem akármilyen esemény veszi kezdetét: Faragó Béla, Futó Balázs és Kerek István 24 órán át játsszák Erik Satie e különös zongoraművét, mely egyetlen témából, s annak egyetlen variációjából áll. Érdemes hálózsákot hozni, de legalább megvan az aznapi szállás. (KONCERT)
szerda
(július 31.)
12:00
PALKONYA - TEMPLOM
Zalaegerszegi Leánykar: Egyházzenei koncert
Ahogy tavaly is, az idén is minden katlanfalu templomában koncertezik a kórus. (KONCERT)
szerda
(július 31.)
13:00
KISHARSÁNY - TEMPLOM
Érdi Tamás koncertje
A „chopin”-i tehetségű és érzékenységű zongoraművész ezúttal a kisharsányi templomban bűvöli el a Katlanlakókat. (KONCERT)
szerda
(július 31.)
16:00
NAGYHARSÁNY - TEMPLOM
„Lelkünknek hangjai”
A Zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola Leánykarának koncertje. (KONCERT)
csütörtök
(augusztus 1.)
13:00
KISHARSÁNY - TEMPLOM
Verdi Operakalauz: La Traviata
A művet „férfi szemszögből” meséli-vezényli Dinyés Dániel, és ilyen módon énekli Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, Cseh Antal. (KONCERT)
csütörtök
(augusztus 1.)
16:00
NAGYHARSÁNY - TEMPLOM
Verdi Operakalauz: Rigoletto
Aki dirigál (minden szempontból): Dinyés Dániel. Akik énekelnek: Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, Cseh Antal. (KONCERT)
péntek
(augusztus 2.)
11:00
PALKONYA - TEMPLOM
Verdi Operakalauz - La Traviata – női szemszögből
Tehát újra a Traviata, de Dinyés Dániel és csapata (Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István és Cseh Antal) garancia arra, hogy nagyon másként, mint előző nap. „Női szemszögből”? Ez vajon mit jelent? (KONCERT)
péntek
(augusztus 2.)
13:00
KISHARSÁNY - TEMPLOM
Zalaegerszegi Leánykar: Ördögkatlan special
A kórustagok kisharsányi koncertjükre kedvenc darabjaikat kötik egy csokorba és ajánlják szeretettel tisztelegve a táj szépsége és az itt élő kedves, mosolygós, vendégszerető emberek előtt... (KONCERT)

 

péntek
(augusztus 2.)
21:00
BEREMEND - MEGBÉKÉLÉS KÁPOLNA
Mozart: Requiem
Sokéves álmunk válik valóra ezen az estén: heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk. Mögöttünk a jugoszláv háború áldozatainak is emléket állító, gyönyörű kápolna, előttünk a színpad, rajta nagyzenekar, kórus, operaénekesek, és természetesen a karmester, aki velünk együtt láthatja, szemben, nem is oly messze, az ott már Horvátország. De mi leginkább felfelé bámulunk, mert felettünk a csillagos ég, a végtelen. Isteni zene szól, rész vagyunk és egész vagyunk. Köszönjük Beremendnek, hogy befogadja és segíti, hogy ez az álom végre megvalósulhat. A koncertre természetesen érvényesek a bérletek és a napjegyek – de ha valaki csak a koncert kedvéért érkezik, a helyszínen 1500 forintért (a beremendiek 500 forintért) belépőt válthat. (KONCERT)
szombat
(augusztus 3.)
11:00
PALKONYA - TEMPLOM
Dolce Hegedű Együttes
Siklósról jönnek – immár évről-évre. (KONCERT)
szombat
(augusztus 3.)
16:00
NAGYHARSÁNY - TEMPLOM
Dolce Hegedű Együttes
Brahmstól Piazzoláig, Sosztakovicstól Hacsaturjánig… (KONCERT)

hirdetés