Január
13. Hétfő

A Pécsi Hegyközség 2014. január 23-án 16 órától a Zsolnay Kulturális Negyed Panoráma termében tartja Vince-napi borkóstolóját. 

Július
17. Szerda

 Július 24-én 16:00 órától a pécsi Széchenyi téren végre kiderülnek az idei felvételi ponthatárok.

Július
14. Vasárnap
Zsolnay negyed

zsolnayvalosag-1373830828.jpg

A kiállítást Sárkány Győző Érdemes Művész, grafikus nyitja meg 2013. július 19-én, pénteken délután 17 órakor, a Zsolnay negyed, Pécsi Galériában.

Közreműködik Horváth Barnabás (Optimus) bűvész.

Február
1. Péntek
Zsolnay Kulturális Negyed - Pécsi Galéria M21

2013.01.18-2013.03.06.

 

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskolája egyedülálló kortárs képzőművészeti gyűjteményt épített fel a hallgatók munkáiból az elmúlt 21 évben. Most nyíló, Műhely című kiállítása egyszerre ünnepli a doktori iskola működését, benne múltját a pécsi Képzőművészeti Mesteriskola örökségével. Egyben szeretné hozzáférhetővé tenni a képzés eredményeit a nagyközönség számára.

 

 

Január
30. Szerda
Pécsi Nemzeti Színház ( N. Szabó Sándor terem) - Pécs, Színház tér 1

Moderátor-"mesélő" Gulyás Dénes
Moderátor-"mesélő" Mácsai János

 

A Bohémélet a világ ötödik legtöbbet játszott operája. Mi izgatja az embereket máig a nyomorgó művészeket, szerelmi tragédiát és nem kevés önfeláldozást megjelenítő darabban? Miért szeretne annyi ember művész lenni? Milyen szabályok vonatkoznak a "bohémekre"? Ez az opera ablakot nyit egy sokak által álomvilágnak hitt életmódra, amelyet azonban más nézni és más megélni... A legnagyobb operaslágerek, mint Mimi áriája, a Kabát-ária vagy a híres Rodolfo-Mimi kettős Pavarotti, Callas és Ghiaurov hangján szólalnak meg az emlékezetünkben, most azonban fiatal magyar tehetségek éneklik őket: a Moltopera Társulat tagjai és vendégművészei. A 2011-ben létrejött csapat célja, hogy (köz)érthetővé és szerethetővé tegyék az opera műfaját, ne kelljen se zenei előképzettség se más előtanulmány az előadásaik megértéséhez. Átlagéletkoruk huszonpár év - akárcsak a szövegkönyv szerint. A Pécsi Nemzeti Színházban magyarázó keresztmetszetet adnak elő vendégjátékukon, amely kifejezetten az opera műfaját nem ismerőknek szól. Hogyan értsünk és szeressünk meg egy ilyen régi és ennyire bonyolult műfajt? A Moltopera bohémjei erre keresik a választ.

 

Ágoston László, társulatigazgató


Moltopera Társulat | moltopera.hu

 

Szereplők:                                                   

Mimi: Szakács Ildikó Musetta: Sipos Marianna Rodolfo: Hajdú András Marcello: Gradsach Zoltán Schaunard: Mikecz Kornél Coline: Kelemen Dániel  

 

Zongorakísérő: Kulcsár Janka Narrátor: Ágoston László

 

A "Pécsi Operáért" Alapítvány 5 bemutatóból álló sorozata, az EMMI és az NKA támogatásával.

 

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.