Zöld Megoldások a Bánkiban és a szavai oviban

2016. június 4., szombat 06:05

szava2-400-1465012655.jpg

Pécs-Szava, 2016. június 4. - Madárbarát tanösvény és iskolai zöld közösségi tér valósult meg a Duna-Dráva Cement Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából. A pécsi Bánki Donát utcai Általános Iskola megújult udvara a környezeti nevelést segíti, míg a Szavai Óvoda madárbarát tanösvénye a természet értékeire irányítja a legkisebbek figyelmét.

A DDC Zöld Megoldás-pályázat minden évben lehetőséget biztosít a települési környezet fejlesztésére a közösségük felé elkötelezett non-profit szervezetek és oktatási intézmények számára. A tavaly őszi pályázati időszakban rendhagyó módon nem csak a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetében élőknek adott lehetőséget a DDC, hogy megvalósítsák zöld elképzeléseiket, hanem Pécs és környékének is. Itt 1,5 millió forintra pályázhattak zöld megoldásokkal, míg Beremend és Vác esetében 3-3 millió forintra.

 

A zsűri a 2015-ben beérkezett színvonalas pályaművek közül azokat a pályamunkákat ítélte a legjobbnak, amelyekben leginkább támogatják a helyi közösségek környezettudatos életmódját és kreatívan járulnak hozzá a természet védelméhez. A nyertes projektek közül kettőt 2016. június 1-jén adták át.

hirdetés

 

A Szavai Óvoda udvarán madárbarát kert került kialakításra, olyan eszközökkel, amelyekkel a gyerekek megismerhetik a körülöttünk élő madárvilágot, megfigyelhetik az életmódjukat, viselkedésüket, emberekhez való viszonyukat.

 

szava1-500-1465012710.jpg

 

Az ünnepélyes átadón Müller Ádám a DDC műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte: „A Szavai Óvoda projektjének célja, hogy elősegítse a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést, a természet értékeinek, szépségének felfedezését, megbecsülését. Reményeink szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a természeti környezetet tisztelő és szerető felnőttek váljanak a gyermekekből.” A madárbarát tanösvény kialakítását 500 000 Ft-tal támogatta a vállalat.

 

Szintén 500 000 forintot nyert a Bánki Donát utcai Általános Iskola Gyermekeinkért Alapítványa, hogy az iskola udvarán megvalósíthassa a környezettudatos nevelést elősegítő zöld közösségi kertet. A beruházás során elkészült minikerteket a gyerekek fogják gondozni, zöldséget, gyógy- és fűszernövényeket, valamint virágokat nevelnek közösen, korcsoportonkénti munkamegosztással.

 

banki1-500-1465012798.jpg

 

„A küldetésünk az volt, hogy megvalósuljon az iskolában a környezettudatos nevelés, a környezetet zöldebbé, élhetőbbé tegyük a lombosokkal a nyári, az örökzöldekkel a téli időszakban, ezek gondozásával pedig segítsük a korosztályok közötti munkamegosztás megtapasztalását, a közösségek összekovácsolását. Fontos cél az iskolaudvar több irányú hasznosítása, mint például a szabadidős, sport, tanulási és nevelési tevékenységek, valamint az udvar vonzóvá tétele a leendő kisiskolások és szüleik számára” - mondta el beszédében Jakabosné Molnár Zsuzsanna, projektvezető.

 

banki2-500-1465012872.jpg

 

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011 szeptemberében hirdette meg először a DDC Zöld Megoldás-pályázatot, olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a közösségi terek, valamint a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását a környezettudatosabb életre, illetve a természeti környezet megismerésére ösztönző nevelést segítik elő.

 

A pályázatokat elbíráló zsűri felkérése során a vállalat azt tartotta szem előtt, hogy a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert, hiteles szakértők döntsenek a pályamunkákról és a támogatások odaítéléséről.

 

Forrás: DDC, bővebben: www.duna-drava.hu

Kapcsolódó cikkek

ujrafestett-valosag-kiallitas400-1392699713.jpgPécs, 2014. február 18. - Esélyegyenlőségi kiállítás nyílt tegnap Pécsen a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában Újrafestett valóság - Rendhagyó, kiállítás a sokszínűség jegyében címmel. Az alkotásokat két éve először a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be, most pedig Pécsre látogattak egy országjáró körút keretein belül. A tárlat fő üzenete: egymás elfogadása.

pecsi-szekesegyhaz-fortepan-hu-1934-400-1466528122.jpg

Pécs, 2016. június 22. - Udvardy György pécsi megyéspüspök által celebrált szentmisével ünneplik a mai napon a pécsi székesegyház felszentelésének 125. évfordulóját. A baranyai megyeszékhely emblematikus épülete 1891-ben nyerte el jelenlegi alakját - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye az MTI-t.

Pécs, 2014. június 27. - Az uniós csatlakozásunk óta rendkívül népszerűvé vált külföldi munkavállalás előnyei mellett napjainkban egyre több szó esik a kockázatokról. Ezek jelentős részét egy munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés segíthet kiküszöbölni.