Kölcsön-munkavállalás - kölcsönös előnyök

2014. június 27., péntek 08:00

Pécs, 2014. június 27. - Az uniós csatlakozásunk óta rendkívül népszerűvé vált külföldi munkavállalás előnyei mellett napjainkban egyre több szó esik a kockázatokról. Ezek jelentős részét egy munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés segíthet kiküszöbölni.

Számos feltételt kell teljesítenie annak, aki külföldön akar munkát vállalni. A megfelelő szakképesítés és egy minimális nyelvtudás természetesen alapvető, de ha az álláskereső egyedül próbálkozik, akkor nem kevés pénzre, kapcsolatokra és szerencsére is szüksége lehet. Az utazás, a lakhatás, a munkakereséssel töltött idő megélhetési költségei tekintélyes összeget tehetnek ki. Emellett nem szabad elfeledkezni annak a kockázatáról sem, hogy csak hosszabb idő alatt sikerül állást találni.

 

Utóbbi részben kiküszöbölhető, ha az álláskereső már itthonról felveszi a kapcsolatot potenciális munkaadóival, de az interjúkon, próbamunkákon való részvétel így is meglehetősen komplikált és költséges.

hirdetés

 

A külföldi álláskeresést azonban megkönnyítheti egy munkaerő-kölcsönző vállalattal való együttműködés. Ezek a cégek professzionális közvetítőként segítik elő a cégek és a munkavállalók egymásra találását, komoly biztonsági garanciákat nyújtva az utóbbiaknak.

 

- A munkaerő-kölcsönzés lényege, hogy a munkavállaló a magyarországi kölcsönző céggel köt szerződést, itt van bejelentve és itt fizeti a közterheket is. Az utasítási jogokat viszont a tényleges munkahelye gyakorolja, ők szabják meg, mikor, hol és mit kell dolgoznia. Nem kell hónapokat külföldön állás után kutatnia, elegendő akkor kiutazni, ha elfogadta az általunk ajánlott pozíciót és megfelelt az előzetes szűréseken - magyarázza Feleki Attila, a piacon egy évtizede jelen lévő HR-Rent Kft. ügyvezetője.

 

- A kölcsönzött munkavállaló lényegében a célország bérszínvonalának megfelelő fizetést kap, amihez tőlünk akkor is hozzájut, ha a külföldi partner esetleg nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek - emel még ki egy lényeges körülményt az ügyvezető.

 

Feleki Attila elmondta, általános gyakorlat, hogy a kölcsönző cégek leveszik az adminisztrációs terheket az álláskeresők válláról és a munkaszerződéshez kapcsolódó teljes körű magyarországi ügyintézést vállalják. További példaként említette, hogy a HR-Rent Kft. emellett intézi a dolgozó bejelentését a külföldi (esetükben ausztriai vagy németországi) hivatalokban és biztosítja a lakást is. Többlet-szolgáltatásként pedig a - velük szerződő - munkavállalók utazási költségeihez is hozzájárulnak, sőt, ha a fogadó cég elvárja a próbamunkát, akkor azt is megszervezik és természetesen állják a felmerülő költségeket.

 

A munkaerő-kölcsönzés számos előnyt tartogat munkaadó és munkavállaló számára egyaránt, így nem meglepő, hogy mind több szakmában terjed el. Fontos azonban tudni, hogy megfelelő szaktudás és a legtöbbször a nyelvismeret itt is elengedhetetlen, s emellett az átlagosnál valamivel nagyobb mobilitásra is szükség van.

 

Forrás: HR-Rent

Kapcsolódó cikkek

pannonvolan-1370268578.jpg

A Pannon Volán Zrt. (PV) 2012-ben az előző évekhez hasonló, 6,8 milliárd forint árbevétel mellett megduplázta nyereségét, a társaság tavaly 145,8 millió forint adózás előtti nyereséget könyvelhetett el, szemben az előző évi 68,1 millió forint profittal - mondta el a vállalat gazdasági igazgatója az MTI-nek pénteken.

A 16-17. század a magyar történelem ellentmondásokkal teli korszaka: a török hódítás nem- csak a magyarság önvédelmi harcát kényszerítette ki, ami együtt járt a középkori kultúra megannyi emlékének pusztulásával, hanem sok területen a szellemi élet gazdagodását hozta. A magyarság számos köznapi kulturális gyakorlattal ismerkedett meg, a korszak építészeti emlékei napjainkban is közismert és népszerű látványosságok.

 

 

Pécs, 2016. augusztus 30. - A tizenöt éves Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány tisztelettel meghív minden érdeklődőt a pécsi szén- és uránbányászat aknáit megörökítő emléktáblák felavatására.