Százhuszonöt éve szentelték fel a székesegyházat

2016. június 22., szerda 06:00

pecsi-szekesegyhaz-fortepan-hu-1934-400-1466528122.jpg

Pécs, 2016. június 22. - Udvardy György pécsi megyéspüspök által celebrált szentmisével ünneplik a mai napon a pécsi székesegyház felszentelésének 125. évfordulóját. A baranyai megyeszékhely emblematikus épülete 1891-ben nyerte el jelenlegi alakját - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye az MTI-t.

Mint felidézték, az 1882-ben megkezdett építési munkálatok célja az volt, hogy az 1896-os millenniumi ünnepségekre a templom visszanyerje régi, egységes külsejét, felszámolva a különböző századok építészeti stílusainak eklektikusságát.

 

Dulánszky Nándor akkori pécsi püspök felkérésére Friedrich von Schmidt építész tervei alapján készült el 1891-re a neoromán stílusú székesegyház - részletezték.

hirdetés

 

Az egyházmegye emlékeztetett arra, hogy a megújult katedrális 1891. június 22-i szentelési ünnepségére - számtalan korabeli egyházi és világi méltóság mellett - I. Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia császára is Pécsre látogatott.

 

Azt írták: a székesegyház 125 évvel ezelőtti szentelése már reggel elkezdődött és majdnem délig tartott, a ceremóniában Dulánszky Nándor meghívására vendégpüspökök is közreműködtek.

 

A tájékoztatóban arra is kitértek, hogy a hónap műalkotásának ez alkalomból Kubányi Lajos - az egyházmegye KincsTár elnevezésű kiállítóterében található - festményét választották, amely a szenteléshez kötődő császári látogatást örökíti meg.

 

Az évfordulót a Pécsi Egyházmegye szerdán 18 órakor ünnepli, ekkor Udvardy György megyéspüspök celebrál szentmisét a székesegyházban. A megyeszékhelyen aznap este más templomokban nem tartanak szentmisét.

 

Forrás: MTI, képünkön (forrás: FORTEPAN / Haui Balázs): az Aradi vértanúk útja (Petrezselyem utca) és a Mecsek utca sarka 1934-ben, szemben a Székesegyház

 

pecsi-szekesegyhaz-fortepan-hu-1934-600-1466528333.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2013. augusztus 15. - Egy családi vita során késsel sebezte meg magát és férjét a kővágószőlősi iskolaigazgató, ezért több szülő fél attól, hogy a helyi iskolába engedje a gyermekét. Mások jó pedagógusnak tartják az igazgatónőt és kiállnak mellette - írta az Új Dunántúli Napló (ÚDN) csütörtökön.

tancsics-1377458338.jpgAugusztus utolsó hetében fametszést végez a BIOKOM Nkft. a régi Kertvárost átszelő Táncsics Mihály utca teljes hosszában. Mindez többnyire csak részleges forgalomkorlátozással jár: rövid szakaszokon sávlezárásra kell számítani, a közlekedést tájékoztató táblák segítik. Azonban augusztus 27-én, kedden az utca egy részét órákra teljesen lezárják - derül ki a cég honlapján olvasható felhívásból.

kep-003-1361482025.jpg

Idén nyáron, immáron hatodik alkalommal kerül átadásra a Kaszás Attila-díj, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.