Magyarok kenyere: összeöntötték a búzát tegnap Mohácson

2013. augusztus 18., vasárnap 11:43

magyarok-kenyere2013-2-1376824498.jpgAz összetartás fontosságát hangoztatták a Magyarok kenyere búzájának összeöntési ünnepségén szónoklók Mohácson. Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, a 2011-ben indult kezdeményezés ötletgazdája a város egyedülálló ipartörténeti műemlékénél, a 18. századi Szent Miklós Vízimalomnál meghatottan beszélt arról, hogy 2011-ben 10, 2012-ben 25, idén pedig a remélt mennyiség kétszerese, mintegy 100 tonna búza gyűlt össze.

Korinek László az augusztus 17-én délután megtartott ünnepségen rámutatott: a gabonát 370 magánszemély és szervezet ajánlotta fel magyarországi és Kárpát-medencei magyarlakta területekről. "Az akció sikere jelzi, mennyi jó ember van ebben a nemzetben, és azt is, hogy nincs okunk félni a jövőtől, össze tudunk fogni" - mondta.

 

Az ötletgazda újságírók kérdésére elmondta: megítélése szerint az "összefogásról és a szolidaritásról szóló" Magyarok kenyere program keretében idén összegyűjtött búzamennyiség a jó termésnek, a Zsolnay Örökségkezelő kiváló szervezőmunkájának és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésének is köszönhető.
   

hirdetés

A jótékonyság mellett idén arra is bíztatták a magyarországi településeket, hogy külhoni magyar testvértelepüléseikkel közös búzából süssenek közös kenyeret - tette hozzá.
   

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarok kenyere program és az augusztus 20-i nemzeti ünnep jó alkalmat kínál gondolni azokra a magyarokra, akik "a 20. század rossz politikai döntései miatt" nem Magyarországon élnek, és ki kell nyilvánítani, hogy a magyar nemzet minden történelmi nehézség ellenére egységes és összetart.
   

Kovácsné Bodor Erika, Mohács alpolgármestere köszönetét fejezte ki a Magyarok kenyere programhoz búzát felajánlóknak, és emlékeztetett rá, hogy ennek köszönhetően a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány mintegy 2300, otthonban lakó gyermek élelmezéséről gondoskodhat.
   

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője azt hangsúlyozta: a szervezet számára megtiszteltetés és megható volt, hogy felkérték a Magyarok kenyere rendezvényinek szervezésére. Egyben arra kért mindenkit, vegyen részt az augusztus 20-iki pécsi Magyarok kenyere ünnepen, hogy átélhesse az együttlét és az összetartozás örömét.
   

A Szent Miklós Vízimalomnál az adakozó gazdák és szervezetek gabonáinak mintáit öntötték össze és őrölték lisztté jelképesen, a teljes mennyiséget egy modern, szigetvári malomban dolgozzák fel. A lisztből a székelyföldi Oroszhegyről érkező kovász hozzáadásával Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét és azt az ötezer kis cipót, amelyet jótékony céllal osztanak szét kedden Pécsett.
   

A liszt legnagyobb részét idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja, de jut belőle a fővárosi állami ünnepre szánt kenyérhez is, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áld meg augusztus 20-án.

 

Forrás: MTI
MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. október 7. - Ingyenesen letölthető és telepíthető, okostelefonokon használható vészjelző programot tesztel a pécsi önkormányzat.

vagyonkezelo-birosag400-1394044300.jpgPécs, 2014. március 5. - Három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a Pécsi Egyházmegye gazdasági bűncselekményekkel vádolt volt vagyonkezelőjét.

Pécs, 2015. november 17. - Fontos állomásához érkezett a Páfrány utcai víziközmű-korszerűsítés, amely során több mint fél kilométer hosszan újulnak meg a környéket ellátó ivóvízvezetékek. A Tettye Forrásház szakemberei november 17-től a Magyarürögi út-Szigeti út-Rácvárosi út kereszteződésben dolgoznak, ahol irányított fúrással húzzák be az új, korszerű, időtálló vízvezetéket az út alá.