Nem jogerős börtön a vagyonkezelőnek

2014. március 5., szerda 19:30

vagyonkezelo-birosag400-1394044300.jpgPécs, 2014. március 5. - Három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a Pécsi Egyházmegye gazdasági bűncselekményekkel vádolt volt vagyonkezelőjét.

A bíróság Bencze Beáta (képünkön balról a második) vezette tanácsa Wolf Gyula katolikus papot távollétében költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és a számvitel rendjének megsértésében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint a jelentős vagyoni hátrányt okozó, szabadlábon védekező vádlottnak meg kell térítenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 8 millió, az egyházmegyének pedig 55 millió forint kárt és kamatait, továbbá köteles több mint 2 millió forint illeték és bűnügyi költség megfizetésére is.

 

A törvényszék az egyházmegye vagyonkezelői feladatait 1994 és 2010 között ellátó vezetőt tette felelőssé az előző évtized közepétől valótlan tartalmú elszámolási okiratok benyújtásáért, és pénzügyi támogatások jogcímtől eltérő felhasználásáért. Wolf Gyula olyanoknak is engedélyezte összesen mintegy 27 millió forint adó- és járulékmentes kistérségi támogatás kifizetését, akik erre nem voltak jogosultak, így több mint 8 millió összegű nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaadói járulékkal rövidítette meg az állami költségvetést.

hirdetés

 

Az eljárás során a felelősségét csak részben elismerő vádlott terhére rótták azt is, hogy vagyonkezelői kötelességeit megszegve az egyházmegye által bérelt gondozóotthon bérleti díjához képest három évben összesen 24 millió forinttal magasabb összeg kifizetéséről rendelkezett a bérbeadó, az általa vezetett Fény Kft. részére. A Fény Kft. számos, jelentős összegű számláját az egyházmegye fizette ki, a társaság emellett bérbe vette a püspöki pincészetet, de 17 millió forint bérleti díjjal adós maradt, sőt az egyházmegye 6 millió forintot fizetett ki a pincészet felújítással, működtetéssel kapcsolatos költségeiből, holott azt a bérlőnek kellett volna állnia.

 

A törvényszék úgy találta: Wolf Gyula terhére írható, hogy áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen volt a Pécsi Egyházmegye vagyoni helyzete. Az egyházmegye gazdasági hivatalában nem készültek egyszerűsített mérlegek, nem volt szabályzat a házipénztár kezelésére, s elmaradtak a rendszeres pénztárellenőrzések. A könyvelésben elmulasztották az évenkénti zárásokat, s egy külön pénztár is működött, amelynek bevételeiről és kiadásairól nem készültek bizonylatok.

 

A dolgozóknak 2005 és 2010 között legalább mintegy 90 millió forint munkáltatói kölcsönt fizettek ki, de a könyvelésben ez nem szerepelt, a ki- és befizetésket egy kockás füzetben vezették. Problémák merültek fel a máriagyűdi vendégház működtetésével összefüggésben is: ha egy vendég nem kért számlát, a bevételt nem tüntették fel a könyvelésben, az összeg átvételéről cetliket állítottak ki, a pénzek sorsa követhetetlenné vált.

 

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a halmazatot, enyhítőként a vádlott büntetlen előéletét, valamint azt is, hogy a bűncselekményekkel nem gazdagodott. Az ügyész a büntetés súlyosításáért, a vádlott védője a vád megalapozatlansága miatt, a minősítés megváltoztatásáért, továbbá enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Lendvai Péter

Kapcsolódó cikkek

Beremend, 2016. szeptember 30. - A Duna-Dráva Cement Kft. által létrehozott Zöld Megoldás-pályázat keretében közösségi herbárium és oktatóközpont, valamint környezettudatos nevelésre és pihenésre alkalmas park valósult meg a településeken. A Palkonyai Önkormányzat herbáriumában a természetben megtalálható gyógy- és fűszernövényeket mutatja be, míg a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium megújult kertje a közösségi programokat szolgálja.

apollo400-1391618205.jpgAz Apolló hívja Pécset! Új típusú találkozások az Apolló mozi fennmaradása érdekében létrehozott támogatói rendezvénysorozat. A hosszú távra tervezett projekt célja az, hogy felhívja a város, a kultúraszeretők, a döntéshozók figyelmét arra, hogy Pécs egyetlen s utolsó mozija mostantól közös szerepvállalásban tud életben maradni.

zooterv400-1398746324.jpgPécs, 2014. április 29. - A május elsejével kezdődő hosszúhétvégén BúcsúZOO nevű rendezvényével várja utoljára vendégeit jelenlegi formájában a pécsi állatkert.