Kisgyermekeseknek is lesz kedvezményes bérlet a Tüke Busznál

2013. november 14., csütörtök 18:15

mercedes-busz-pecs400-1384449710.jpgPécs, 2013. november 14. - Új, elsősorban kisgyermekes anyukáknak szánt bérletet vezet be járatain a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. a városi közgyűlés mai döntése értelmében.

A pécsi önkormányzat a teljes egészében a saját tulajdonában álló céggel kötött közszolgáltatási szerződését módosította a közgyűlésen, ez szabályozza ugyanis a vállalat tarifáit, jegy- és bérletkonstrukcióit.

 

Nagy Csaba alpolgármester elmondta, fontosnak tartják, hogy kifejezzék megbecsülésüket azon szülők iránt, akik nehéz anyagi helyzetük ellenére is vállalják a gyermekneveléssel járó anyagi terheket. Ezért kezdeményezték - civilek és Keresztes László Lóránt LMP-s, valamint Oszoli Dénes KDNP-s képviselő javaslatára -, hogy a kisgyermekes szülők Pécsen is jogosultak legyenek a nyugdíjasokat és a diákokat megillető utazási kedvezményekre.

hirdetés

 

A kedvezményes havi bérletet gyedben, gyesben, gyetben és tgyásban részesülőknek és azoknak biztosítják január 1-jétől, akik ápolási díjat vesznek igénybe gyermekük után. A jogosultságot a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet majd igazolni. A nyugdíjas- és diákbérletekhez hasonlóan a kisgyermekesbérlet is alanyi jogon, jövedelmi háttér vizsgálata nélkül jár, és a jogosult a gyermeke nélkül is használhatná utazásra.

 

Több bérletfajta kivonását is kezdeményezte a Tüke Busz, és ezeket a javaslatokat a közgyűlés is támogatta. Például januártól megszünteti a társaság az egy-egy adott járatra érvényes vonalbérleteket. Ennek indoka, hogy a cég által ütemesen bevezetett fonódó hálózatban jelentősen növekedtek a vonalhosszak, a vonalbérletek eredeti szerepe pedig egy térben korlátozott szolgáltatás nyújtása volt.

 

A pécsi helyi buszközlekedésben ma az előre megváltott jegy 280 forintba, a vezetőnél vásárolt és az éjszakai 360 forintba, a havi összvonalas bérlet 6700, a vonalbérlet 5350, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 3300 forintba kerül. Az MTI úgy tudja, hogy a társaság nem tervez tarifaemelést 2014 januárjától.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

pecsi-allatkert-nyito400-1463208654.jpg

Pécs, 2016. május 14. - Pécsi első osztályos általános iskolások tekinthetik meg először a baranyai megyeszékhely 1,8 milliárd forintos beruházással kialakított, május 20-án megnyíló új állatkertjét - közölte pénteken Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP).

trafik-1371642554.jpg

Sok kisboltos Pécsett arra készül, hogy rövidesen lehúzza a rolót a július 16-ával életbelépő új trafiktörvény miatt, amely megtiltja a számukra a dohánytermékek értékesítését. Máshol alkalmazottakat kell elbocsátani, hiszen a kisboltok nagy részében a cigi a bevétel jelentős részét tette ki. A tulajdonosok már attól félnek, mihez kezdenek akkor, ha a kormány a szeszforgalmazás szabályaiba is belenyúl.

gilvanfa-valyoghazak400-1387104792.jpgÁtadták azokat a vályogházakat Gilvánfán, amelyek az országban egyedülálló „vályogvető” közfoglalkoztatási program keretében épültek - közölte a távirati irodával a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.