Nyit az állatkert, elsősök lesznek az első látogatók

2016. május 14., szombat 09:00

pecsi-allatkert-nyito400-1463208654.jpg

Pécs, 2016. május 14. - Pécsi első osztályos általános iskolások tekinthetik meg először a baranyai megyeszékhely 1,8 milliárd forintos beruházással kialakított, május 20-án megnyíló új állatkertjét - közölte pénteken Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP).

A városvezető az új létesítményben - a beruházás során kialakított fókamedencénél - megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az iskolások jövő pénteken délelőtt, a 14 órára tervezett hivatalos átadó előtt díjmentesen ismerkedhetnek meg az állatkert lakóival. Hozzátette, hogy a megnyitót követően a többi magyarországi állatkerthez képest kedvező árakkal várják az új létesítmény látogatóit.

 

Az állatkertben pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

hirdetés

 

A beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát. A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

 

A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.

 

Csizi Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a városvezetés egy leromlott állapotú vadasparkot örökölt elődeitől, amely veszélyeztette a város ivóvízbázisát, ezért a bezárás, felszámolás fenyegette. A képviselő hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti finanszírozási rendszerben mindössze 50 százalékos támogatottsággal lehetett volna fejleszteni az állatkertet. "Az amúgy is eladósodott város akkor nem lett volna képes 850-900 millió forintot hozzátenni a beruházáshoz" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy sikerült elérni, hogy a teljes - 1,8 milliárd forintos - fejlesztés kizárólag európai uniós forrásból valósult meg.

 

Az állatkert május 21-én és 22-én 9-től 19 óráig tart nyitva, a jegypénztár 18 órakor zár.

 

Páva Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy - a tumultust elkerülendő - a belépésre jogosító karszalagot május 21-én és 22-én a város négy helyi buszvégállomásán is meg lehet vásárolni, ahonnan annak felmutatásával ingyenesen használható buszjáratokat indítanak félóránként. A megnyitó hétvégéjén tizennégy év alatt ingyenes a belépés, afölött 1500 forint lesz az egységes belépődíj - mondta el a városvezető.

 

Forrás: MTI, jegyárak és a nyitva tartás további részletei: www.pecszoo.hu 

Kapcsolódó cikkek

Közel 100 dobozt adott át Pécsett a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola diákjainak Páva Zsolt polgármester, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója, Weisz Fanni, Pécs Város Arca, Vujity Tvrtko, Pécs Jószolgálati nagykövete és Oszoli Dénes önkormányzati képviselő. A cipősdobozba csomagolt ajándékok értéke megközelíti a  300 ezer forintot.  

Jelentős vonalhálózati átalakításra készül a Tüke Busz 2014. február 1-jétől. A változtatásokkal a cég alapvető célja, hogy a peremkerületek a belvárosi részekről közvetlenül, a frekventált időszakokban a mainál sűrűbben legyenek elérhetők. A tervekhez most bárki hozzászólhat.

Leonardo lova ezzel csatlakozik a „Ragyogjon kékben” világméretű kampányhoz.