Vályogházakat építettek a közfoglalkoztatottak

2013. december 16., hétfő 11:00

gilvanfa-valyoghazak400-1387104792.jpgÁtadták azokat a vályogházakat Gilvánfán, amelyek az országban egyedülálló „vályogvető” közfoglalkoztatási program keretében épültek - közölte a távirati irodával a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

A szervezet közleményében emlékeztetett rá, hogy tavasszal jött létre megállapodás a munkaügyi központ és a baranyai település önkormányzata között a közfoglalkoztatási mintaprogramról. Ennek értelmében az önkormányzat – a közfoglalkoztatásban dolgozók segítségével – nyolc 42 négyzetméteres, komfortos vályogházat építhetett.
   
Az új épületek múlt csütörtöki átadásán részt vett Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár és Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő is. Szaló Péter a munkaügyi központ közleménye szerint az átadáson azt hangoztatta, hogy mintaprogramról van szó, egyelőre ugyanis az országban csak Gilvánfán épültek közfoglalkoztatási program keretében, közfoglalkoztatottak segítségével új házak.
   
Tiffán Zsolt az esemény után a távirati irodának telefonon nyilatkozva elmondta, a közfoglalkoztatás célja értékteremtő munkát adni azoknak, akiknek a versenyszféra átmenetileg vagy tartósan nem képes állást nyújtani. Ez a valódi értékteremtő közmunkaprogram: az emberek olyan otthonokat építettek maguknak, amelyekben generációk fognak felnőni. A szociális célú családi házak helyi munkaerővel, helyben készített vályogtéglákból, a helyi lakosság számára épültek – hangsúlyozta a képviselő.
   
A házak kulcsát Palkó László, a település alpolgármestere vette át, aki arról szólt: büszkeséggel tölti el a település vezetőit, hogy megmutathatták, tisztességgel el tudják végezni a rájuk bízott feladatot. Nagy öröm a falu minden lakójának, hogy éppen náluk épülhettek fel ezek a házak, és remélik, lesz folytatása is a programnak – hangsúlyozta. Az épületekbe még az idén beköltözhetnek azok a családok, amelyeknek az önkormányzat bérbe adja.
   
A megyei munkaügyi központ tavasszal számolt be róla, hogy elindul a „vályogvető” program. Akkor közölték, hogy a sellyei kistérséghez tartozó Gilvánfa 380 lakosának 99 százaléka roma. A településen az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, az álláskeresők száma 48, közülük 14 tartós munkanélküli, foglalkoztatást helyettesítő támogatást 16-an kapnak, a közfoglalkoztatásban 104-en vesznek részt.

hirdetés

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. november 1. - Megjelent a Börtönügyi Lexikon, a Bencze Béla, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettese által szerkesztett kiadványt a héten mutatták be Pécsett.

lakastuz1-apaca-utca-1382166722.jpgEgy háromemeletes társasház első emeleti lakása gyulladt ki tegnap este tizenegy óra után a pécsi Apáca utcában. A városi tűzoltók kiérkezésekor az első emeleti lakás egyik szobája égett teljes terjedelmében. A beavatkozók azonnal megkezdték az életmentést és a tűz oltását, azonban egy személyt már nem tudtak megmenteni.

Ötszázezer forintnyi támogatást biztosít a DRB Bank nyolc kiválasztott dél-dunántúli civil szervezet közül annak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a pénzintézet Facebook-oldalán keresztül. A december 16-ig tartó, háromhetes játékban szavazók között hétfőnként ajándékokat sorsolnak ki.