Jönnek a nemzeti dohányboltok, mennek a kisvállalkozók

2013. június 19., szerda 13:39

trafik-1371642554.jpg

Sok kisboltos Pécsett arra készül, hogy rövidesen lehúzza a rolót a július 16-ával életbelépő új trafiktörvény miatt, amely megtiltja a számukra a dohánytermékek értékesítését. Máshol alkalmazottakat kell elbocsátani, hiszen a kisboltok nagy részében a cigi a bevétel jelentős részét tette ki. A tulajdonosok már attól félnek, mihez kezdenek akkor, ha a kormány a szeszforgalmazás szabályaiba is belenyúl.

A városban eddig több mint 900 helyen lehetett dohányárut vásárolni, július elsejétől azonban mindössze 79 boltban lesz rá lehetőség, amelyeket a 29 pályázatnyertes vállalkozás működtet majd. Nagy részük korábban nem foglalkozott dohánykereskedelemmel.

 

Nem folytathatja a dohánytermék árusítását Pécs leghíresebb belvárosi trafikjának tulajdonosa.  7 év trafiküzlet vezetés után - miután pályázatát visszautasították - inkább teljesen felhagy a kereskedelemmel. Bevételük 90 százaléka származott a cigarettából, így reménytelen lenne folytatnia. A központi helyen fekvő üzletet kiadják az egyik nyertes pályázónak – több jelentkező is van rá.

hirdetés

 

Egy külvárosi kisbolt tulajdonosa úgy becsüli, náluk a bevétel felét teszi ki a dohánytermékek ára. A bevételkiesése így kifejezetten drasztikus lesz, és minden bizonnyal elbocsátásokat von majd maga után – ha egyáltalán a boltot tovább tudják majd üzemeltetni.

 

Egy másik tulajdonos egy alkalmazott bérének megfelelő bevételkieséssel számol – bár hozzáteszi, hogy nem fog senkit sem elbocsátani. Úgy véli azonban, hogy a kisvállalkozások fele rövidesen be fog zárni a törvény miatt. A legkiszolgáltatottabbnak azokat a kényszervállalkozókat tartja, akik a legkisebb üzleteket működtetik, amik félig-meddig kocsmaként működnek. Ide a vásárlók nagy része kizárólag cigarettáért és alkoholért tért be, ezért ezek a kis félkocsmák ellehetetlenülnek, ha megfosztják őket a dohánytermék értékesítésének jogától. „Ha a szesszel is megcsinálják ugyanezt, akkor én kimegyek és megbontom az utcakövet” – jegyzi meg a tulajdonos, aki szerint a megoldás az lett volna, ha a kisboltosok és trafikosok összefognak, és már két hónappal a törvény életbe lépése előtt beszüntetik a dohánytermékek árusítását, hogy felhívják a figyelmet az abszurd helyzetre.

Kapcsolódó cikkek

valyogveto-gilvanfa400-1436431708.jpgGilvánfa, 2015. július 9. - Átadták a Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében épített tíz szociális bérházat Gilvánfán és Kisszentmártonban.

Pécs, 2015. szeptember 5. - A Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet szeptember 4-én visszavonta a sztrájkkészültséget. A pécsi buszos cég mellett működő szakszervezet pénteken délelőtt döntött a kérdésben.

jotekonysagi-konyvvasar400-1449989065.jpgPécs, 2015. december 13. - A baranyai megyeszékhely második jótékonysági könyvvására december 15-én nyitja meg kapuit Törékeny Életek címmel, ahol mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kötetet és ajándékot.