Helyükre kerültek a Lakits Villa egyméteres szobrai

2013. április 22., hétfő 00:00

kep-202-1366582173.jpg

A négy darab, egyméteres szobrot daruval emelték a hat és fél méteres magasságban kialakított eredeti helyükre április 20-án, szombaton, a nemrég megújult pécsi Lakits Villa irodaház utcafronti oromfalaira.

Zsolnay pirogránitból mintázta meg újra Gácsi Barna Ferenc szobrászmester a Lakits Villa homlokzati szobrait: a négy darab, egy méteres női alakok az évszakokat szimbolizálják. Az eredeti homokkő alkotásokat a több mint száz év időjárása erőteljesen kikezdte, olyannyira, hogy a Tél c. kompozíció a felismerhetetlenségig roncsolódott. Ez utóbbin, képzőművészeti szakemberekkel egyetértésben - mivel a korabeli források kutatása nem vezetett eredményre - saját ötlet alapján a rózsacsokor, búzakéve, és szőlő motívumok után egy hóember jelenik meg.

hirdetés

A szobrok újbóli felállítása különleges esemény, hiszen a villa megújítására kapott összegen túl, magántőkéből valósult meg, a tulajdonosok szándéka szerint tovább őrizve Pécs értékeit.
 

Kapcsolódó cikkek

Baranya, 2014.02.22. - Nem tudni, mitől halt meg egy diák Dombóvár és Pécs között a mentőben. A Pécsi Művészeti Gimnázium szaxofon szakos tanulójának tüszős mandulagyulladása volt, szerdán este lett rosszul tamási otthonában - értesült a PécsMa.hu hírportál.

szaszvar1-400-1447303694.jpgSzászvár, 2015. november 12. - A szászvári vár az egyik legépebben fennmaradt középkori kastélyépület a mai Magyarország területén, mely hamarosan újra régi pompájában tündökölhet a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című projektnek köszönhetően. A rekonstrukció kapcsán sajtótájékoztatót tartottak Szászváron.

Egészen pontosan 2.688.215.459 forintot, azaz csaknem 2,7 milliárd forintot költött Pécs az elmúlt 2-3 évben, illetve fordít jelenleg is óvodái és iskolái modernizálására, felújítására. Az oktatásfejlesztési program idén sem áll le, számos intézmény újul meg 2014-ben is – jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere.