Helyükre kerültek a Lakits Villa egyméteres szobrai

2013. április 22., hétfő 00:00

kep-202-1366582173.jpg

A négy darab, egyméteres szobrot daruval emelték a hat és fél méteres magasságban kialakított eredeti helyükre április 20-án, szombaton, a nemrég megújult pécsi Lakits Villa irodaház utcafronti oromfalaira.

Zsolnay pirogránitból mintázta meg újra Gácsi Barna Ferenc szobrászmester a Lakits Villa homlokzati szobrait: a négy darab, egy méteres női alakok az évszakokat szimbolizálják. Az eredeti homokkő alkotásokat a több mint száz év időjárása erőteljesen kikezdte, olyannyira, hogy a Tél c. kompozíció a felismerhetetlenségig roncsolódott. Ez utóbbin, képzőművészeti szakemberekkel egyetértésben - mivel a korabeli források kutatása nem vezetett eredményre - saját ötlet alapján a rózsacsokor, búzakéve, és szőlő motívumok után egy hóember jelenik meg.

hirdetés

A szobrok újbóli felállítása különleges esemény, hiszen a villa megújítására kapott összegen túl, magántőkéből valósult meg, a tulajdonosok szándéka szerint tovább őrizve Pécs értékeit.
 

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. október 9. - Tíz év szünet után még idén újraindulhat a széntermelés a Pécstől északkeletre található vasasi bányában - mondta a Mecsek Bányászati Klaszter elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón.

a-vizosvenyt-probaljak-az-ovisok-a-terrariumban400-1395353647.jpgPécs, 2014. március 21. - Hagyományosan színes programmal köszönti idén is a víz világnapját a Tettye Forrásház Zrt. együttműködve társszervezetekkel, civilekkel. A szolgáltató a 2014-es nemzetközi akciónap tematikájára fókuszálva a víz és energia szoros kapcsolatát igyekszik tudatosítani a fiatalabb generáció bevonásával, óvodásoktól a középiskolásokig.

Az OTP Bank nem ért egyet egy ellene lezajlott devizahitel-perben meghozott ítélettel, és várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - reagált a hitelintézet a Pécsi Ítélőtábla bankot elmarasztaló, jogerős ítéletére.