Gyerekek százai a víz világnapi programokon

2014. március 21., péntek 07:00

a-vizosvenyt-probaljak-az-ovisok-a-terrariumban400-1395353647.jpgPécs, 2014. március 21. - Hagyományosan színes programmal köszönti idén is a víz világnapját a Tettye Forrásház Zrt. együttműködve társszervezetekkel, civilekkel. A szolgáltató a 2014-es nemzetközi akciónap tematikájára fókuszálva a víz és energia szoros kapcsolatát igyekszik tudatosítani a fiatalabb generáció bevonásával, óvodásoktól a középiskolásokig.

Víz és energia: egyik sincs a másik nélkül

 

Világszerte március 22-én ünneplik a víz világnapját. Az idei zöldnap a víz és az energia kapcsolatára fókuszál, amelyek szorosan összefüggnek: minden energiaforrás hasznosítása vizet igényel, de a vízkészletek sem lennének elérhetők energia nélkül.

 

A bányák művelése, a finomítás, a hőerőművek, nukleáris erőművek hűtése ugyanúgy lehetetlen víz nélkül, mint a turbinák meghajtása vagy a bioüzemanyagok megtermelése. És fordítva: a kutak szivattyúzása, az ivóvíz kezelése, eljuttatása a csapokig, vagy éppen az elhasznált víz megtisztítása mind energiaigényes folyamat.

 

Pécsett például ahhoz, hogy a TV-toronyban is folyjon víz a csapokból, 733 méternyi, vagyis mintegy 9 magasháznyi szintkülönbséget kell leküzdeni. A vizet szivattyúk „emelik” fel, nyomják tovább egyik gépházból a másikba, amíg felér a város magasabb pontjaira. Ehhez 6 nyomásfokozó szivattyúgépház és a megfelelő magasságokban elhelyezett víztároló medencék szükségesek, no meg annyi energia, ami több mint 200 család áramfogyasztását fedezné egy-egy hónapban.

hirdetés

 

Ugyanakkor az elhasznált vízből is lehet energia, ami hamarosan Pécsett is valósággá válik: a pécsi szennyvíztelepen még a nyáron elkészül az a biogázüzem, ami a városi és környékbeli szennyvíz tisztítása során keletkező szennyvíziszapból és más hulladékokból termel majd évi 5 millió kWh elektromos áramot.

A biogáz a generátorok mellett járműveket is meghajthat. A pécsi fejlesztéshez kapcsolni tervezett rendszer egyik legjobb példája Stockholm, ahol a városi buszok, az összes kukásautó és taxi is szennyvíziszapból előállított biogázzal megy.

 

FickándoZoo, nyílt nap és a pécsi ivóvíz titkai a Vízkincstárban

 

A víz hete Pécsen a legkisebbek bevonásával indult: az Akvárium-Terrárium és a vízszolgáltató közös programján (képünkön) mintegy 350 óvodás ismerkedik ezekben a napokban a víz élővilágával tematikus tárlatvezetésen a hétfőn kezdődött FickándoZoo program keretében.

 

A pécsi szennyvíztelep is megnyitotta kapuit, március 19-én és 20-án iskolások járták végig szakmai vezetéssel az elhasznált víz útját, és követik nyomon, mi történik a vízzel, miután elnyeli a lefolyó és a szakemberek milyen munka után adhatják vissza újra a természetnek.

 

A pécsi vízszolgáltatás interaktív bemutatóhelyén, a Damjanich utcai Vízkincstárban péntekig fogadják a regisztrált csoportokat. Az iskolások játékos formában kapnak ismeretet arról, hogyan működik a pécsi vízellátás, mennyi energia kell például ahhoz, hogy a 10. emeleten is legyen víz az év minden napján.

 

Március 22-én helyi civil kezdeményezéshez csatlakozva a Balokány-ligetben köszönti a Tettye Forrásház Zrt. a városban is nélkülözhetetlen éltető elemet. A családi programokkal (pl. csónakázással, haltelepítéssel és a város zöld szívének körbeölelésével) csábító napon új ivókutat is avatnak a Balokányban.

 

Tények és adatok (forrás: UN Water)

  • A világon megtermelt összes energia 8%-át fordítjuk a víz kitermelésére, szivattyúzására, kezelésére és felhasználókhoz való eljuttatására.
  • Az elkövetkező 20 évben a technikai fejlődéssel és a népesség növekedésével mintegy másfélszeresére nő a világ energiafogyasztása. Ez a vízfelhasználás 85%-os növekedéséhez járul hozzá. Miközben már ebben a percben is 2,8 milliárd embert érint súlyos vízhiány, 2,5 milliárd számára pedig elérhetetlen a stabil áramellátás.
  • Az ipar által használt víz mintegy 75%-a az energiatermeléshez kell.
  • A vízenergia a legnagyobb arányban hasznosított megújuló energiaforrás, ennek jelenleg a 16%-át teszi ki.

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 

vv-plakat2014-pecs610-1395353894.jpg

Kapcsolódó cikkek

deaksuli4-1355841646.jpg

„A jövő MI vagyunk! Az egyetem MI leszünk! Úgy érzed elvették tőled a jövődet? Hogy mindaz amiért eddig tanultál, küzdöttél a semmibe veszett? Ne hagyd, hogy nélküled döntsenek a sorsodról!” – invitálta a deákosokat a gimnéziumban szervezett  felsőoktatással kapcsolatos fórumra az esemény Facebook oldala. A szervezők „politikai bullshit”-nek nevezték a kormánypárt politikáját.

hauni-bovites20130906-mti-soki-tamas-1378534241.jpgÁtadták pénteken a dohányipari berendezések és alkatrészek előállításával foglalkozó Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. másfél milliárd forintból épült új, 4200 négyzetméteres üzemcsarnokát Pécsen.

szava2-400-1465012655.jpg

Pécs-Szava, 2016. június 4. - Madárbarát tanösvény és iskolai zöld közösségi tér valósult meg a Duna-Dráva Cement Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából. A pécsi Bánki Donát utcai Általános Iskola megújult udvara a környezeti nevelést segíti, míg a Szavai Óvoda madárbarát tanösvénye a természet értékeire irányítja a legkisebbek figyelmét.