Devizahitel-pert vesztett az OTP, de nem ért egyet az ítélettel

2013. október 8., kedd 14:00

Az OTP Bank nem ért egyet egy ellene lezajlott devizahitel-perben meghozott ítélettel, és várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - reagált a hitelintézet a Pécsi Ítélőtábla bankot elmarasztaló, jogerős ítéletére.

A Somogyi Hírlap hétfői tudósítása szerint először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve Léhmann György, a hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász. A Pécsi Ítélőtábla szerint teljes egészében érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint "a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni" - olvasható a lapban, amelynek az ügyvéd azt mondta: ügyfelei e döntés nyomán mindösszesen olyan összegű törlesztőrészletet kötelesek fizetni, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek.
   
A pécsi ítélettel kapcsolatban az OTP Bank az MTI-nek eljuttatott válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nincs precedensítélkezés. Hasonló tényállás mellett korábban más törvényszékek több alkalommal, következetesen a mostanival ellentétes tartalmú ítéleteket hoztak. Az OTP Bank nem ért egyet a pécsi ítélettel, várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - közölte a hitelintézet.
   
Az OTP Bankot beperlő adós 2007-ben vett fel nyolcmillió forint összegű, svájci frankban nyilvántartott hitelt. A megyei napilap - idézve a bíróság határozatából - azt írja: "a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői...) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük".
   
A lap közlése szerint a Pécsi Ítélőtábla megállapítja azt is: „e hiányosságok a hitelező javára indokolatlan és egyoldalú előnyt, az adósok terhére indokolatlan és egyoldalú hátrányt teremtenek, ezáltal megvalósul a szerződés egyensúlyának olyan eltolódása, mely megalapozza a kikötés tisztességtelenségét, ezáltal a szerződési feltétel semmisségét.”
   
"Azt hiszem, összedöntöttem a devizahitel-szerződést - mondta a lapnak Léhmann György a Pécsi Ítélőtábla határozatáról. Hozzátette: "igaz, hogy ez csak egy ítélet, de a bankot lépésre kényszeríti". Léhmann György szerint a szerződés helyreállításának természetesen bírósági útja is lehetséges, "de ott van az én egyezségi ajánlatom is, melyet néhány hete készítettem és eljuttattam többek között Orbán Viktor miniszterelnökhöz is" - tette hozzá. Elmondása szerint az általa elkészített egyezségi mintában mindkét fél visel kockázatot.

hirdetés

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

fel-toro-vajszlo-bufe-kepzes400-1434891236.jpgVajszló, 2015. június 22. - A Baranya Uniós Felzárkózásáért Egyesület a Sellyéhez közeli településen valósította meg 24 hónapos „Fel-Törő” elnevezésű TÁMOP-projektjét az Európai Unió támogatásával.

Pécs, 2014. április 15. - Baranyai Ipari Vásár néven 1969-ben rendezték meg az első nagyszabású, számos különféle iparág termékeit és szolgáltatásait felvonultató seregszemlét. A következő évtől már Pécsinek hívott vásárral kezdte meg máig tartó sikersorozatát a PÉCSEXPO.

Pécs, 2016. augusztus 22. - Mintegy 2,7 milliárd forintot fordítanak Baranya megyében a foglalkoztatás növelésére, a pénzből több mint kétezer baranyai álláskereső elhelyezkedését segítik - az erről szóló foglalkoztatási paktumot a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a megyei kormányhivatal a múlt héten írta alá.