Pécsre érkezett a Lágerjárat

2016. november 25., péntek 06:00

lagerjarat400-1480024271.jpg

Pécs, 2016. november 25. - A baranyai megyeszékhely vasútállomásán tekinthető meg a Lágerjárat című utazó vagonkiállítás. A tárlattal az 1944 végén és 1945 elején a Szovjetunióba deportált politikai foglyokról és kényszermunkásokról emlékezik meg a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre.

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) az Emlékév tiszteletére egy utazó vagonkiállítással adózik az elhurcoltak emlékének. A Vagonkiállítás az Emlékév alatt felkeresi mindazokat a magyarországi vasútállomásokat, amelyekről - 1944 végén és 1945 elején - deportálások indultak a Szovjetunióba.

 

A GULÁG-GUPVI Emlékbizottság által támogatott, és az Emlékév kiemelt programja 2016. február 24-én Budapesten indult.

hirdetés

 

A kiállítás egy  G-típusú, korhű marhavagon,  amilyenekben a szovjet lágerekbe szállították az embereket . A  "Lágerjárat" nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. A puszta vagonbelső, néhány tabló, képek és filmek együttes hatása segíti a látogatót a múlt valóságának megélésében.

 

- A Vagon egy szimbólum. Az emlékezés és az emlékeztetés szimbóluma - emelte ki Pécsi Csaba, a kiállítás megálmodója. Matkovits-Kretz Eleonóra, a Német Kör elnöke szerint a Málenkij robot és a Szovjetunióba elhurcoltak története a mai napig nem teljes.

 

- A Lágerjárat az egész országot behálózza, a Vagonban ismeretátadó, oktató programra nyílik lehetőség, helyszíni tárlatvezetéssel, rendhagyó történelem órákkal - tette hozzá Rozsnyai Ilona, a 2017. február 24-ig zajló projekt koordinátora.

 

Az utazó kiállításról bővebben: www.nemetkor.huwww.lagerjarat.hu

 

Forrás: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre / MTI OS, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

lagerjarat600-1480024227.jpg

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. január 5. - A bérbeadási üzletág az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül, így manapság már szinte bármilyen eszközt vagy járművet elérhetünk bérelhető formában is. Ezt a tényt felismerve és tudatosan kihasználva robbanásszerűen megnőtt azon leleményes fogyasztók száma, akik ha tehetik, már nem vásárolják meg a számukra szükséges eszközöket, hanem inkább a vételi ár töredékéért kibérlik azokat. Ezzel a módszerrel akár több tízezer forintot is lefaraghatnak kiadásaikból, de egy vállalkozás esetében a több százezer forintot is elérheti a megtakarítás mértéke.

Budapest, 2015. március 9. - Új trükkök, megalázó helyzetek, pszichés nyomás, ménesgazda végez egészségügyi vizsgálatot. Ez mind jellemző volt több vizsgált termékbemutatóra is. A területi felügyelőségek 99 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, és 68-nál találtak valamilyen jogsértést. A törvényi szigorítás miatt a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek.

szarvasgomba400-1480657627.jpg

Budapest-Pécs, 2016. december 2. - Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet.