Ekkora isztriai szarvasgomba még nem volt

2016. december 2., péntek 07:00

szarvasgomba400-1480657627.jpg

Budapest-Pécs, 2016. december 2. - Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet.

Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legdrágább föld alatti gombafaj, ára 2-3 ezer euró (630-930 ezer forint) kilogrammonként, de a különösen nagy példányok ára ennél jóval magasabb lehet - közölte csütörtökön az MTI-vel a fővárosi Triffla erdeigomba-bolt, ahol az érdeklődők péntekig tekinthetik meg a Mágnás Béla névre keresztelt szarvasgombát a Fővám téri Nagycsarnokban.

hirdetés

 

Mint írták, a Baranya megyében előkerült példány a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb isztriai szarvasgomba. A mediterrán térségben elterjedtebb gombafaj első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít. A gombafajt angol neve (white truffle) nyomán tévesen fehér szarvasgombának is szokták nevezni, noha utóbbi egy másik, sokkal kevésbé értékes gombafajt jelöl.

 

Az ilyen nagyméretű isztriai szarvasgombákat jellemzően árveréseken értékesítik, ahogy a két éve az olaszországi Umbriában talált, közel kétkilós világrekorder is így kelt el több mint 61 ezer dollárért (18 millió forint), az elmúlt héten pedig egy egykilós példányért 112 ezer dollárt (33,9 millió forint) fizettek - olvasható a közleményben.

 

Magyarország eddigi legnagyobb szarvasgombáját, egy 1,28 kilogramm súlyú nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) 2014-ben találta egy jásziványi erdőben a Truffleminers Kft. egyik munkatársa. Az óriási példányt - amely a szarvasgombák egy kevésbé értékes fajához tartozik - a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozták.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Máthé Zoltán

 

szarvasgomba600-1480657602.jpg

Kapcsolódó cikkek

keseru-ilona1-1382291751.jpgSzeged, 2013. október 20. - Keserü Ilona kapta az életműdíjat a Magyar Festészet Napja alkalmából a szegedi Reök-palotában vasárnap nyílt Doyenek és fiatalok című kiállításon. A fiatal alkotók számára létrehozott, a 21 éves korában elhunyt erdélyi festőművészről, Maticska Jenőről elnevezett elismerést Király Gábor vehette át.

Budapest, 2015. október 5. - A Történelemtanárok Egylete erkölcsileg illegitimnek tartja a Nemzeti Pedagógus Kar által készített pedagógus etikai kódex tervezetét.

Budapest, 2017. január 3. - A diákok január 22-ig regisztrálhatnak az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre (OKPV). A 2017 első negyedévében megrendezendő, történelmi témákat feldolgozó stratégiai versenyt már negyedik alkalommal szervezi meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers csapata.