Svéd húsgombóc céklával

2013. február 25., hétfő 20:59

sved-husgomboc-ceklaval-1361822606.jpgA darált hús feldolgozásának egyszerű és nagyszerű módja a svéd húsgombóc, aminek számtalan változata közül itt most egy céklásat mutatunk be. Krumplipürével vagy krumplisalátával kiegészítve kész is a finom ebéd.

Hozzávalók

  • 3 db közepes cékla
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk  köménymag
  • 1 salotta hagyma
  • 25 dkg sertés darálthús
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 1.5 dl tejföl
  • Fél citrom reszelt héja
  • 1 ek aprított kapor

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A céklákat megpucoljuk, nagy darabokra vágjuk. Egy tepsibe áttesszük őket, köménymaggal megszórjuk, olajjal lelocsoljuk. 20 percre a bemelegedett sütőbe tesszük. Közben a hagymát felaprítjuk, elkeverjük a zsemlemorzsával, reszelt citromhéjjal, kaporral, 1 ek tejföllel és a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk, 6 gombócot formálunk belőle. A céklát kivesszük a sütőből, átkeverjük, majd a cékla darabok közé helyezzük a gombócokat. 25-30 percig szép barnára sütjük. Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük, kaporral megszórjuk.

hirdetés

 

(tutitippek.hu)

Kapcsolódó cikkek

kel-1357558387.jpg

A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul. Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli. 

lazacleves-sz-1355387972.jpgSvédebb, mint az IKEA, egészségesebb, mint egy saláta. A karácsonyi asztalról elmaradhatatlan a hal, íme egy ötlet!

chocolate-wallpaper-1366x768-88872-1373568445.jpg

Egy finom házi csokirecepttel ünnepeljük a csokoládé július 11-i világnapját. Sokak kedvencét ezen a napon először 1995-ben Franciaországban ünnepelték. Amerikában szeptember 13-én tesznek ugyanígy.