Börzsönyi vadásztokány
Igazi ínyencség a vadhús kedvelőinek. Persze elkészíthető marhahúsból is, ha épp nincs kéznél a puska. Csak óvakodjunk az angliai importmarhától! :)
Hozzávalók:
- 2.5 kg vadhús (őz vagy vaddisznó)
- 25 dkg füstölt házi szalonna
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 3 zöldpaprika
- 3 paradicsom
- 2 cseresznyepaprika
- kevés pirospaprika
- só
- majoránna
- 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke)
- kevés kakukkfű
- pár szem babérlevél
- 2 ek. vörösáfonya-lekvár
- borókabogyó
- száraz vörösbor
Elkészítés:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült szalonnán megpirítom a kockára vágott gombát. Ezután félreteszem. A többi zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, rádobom a jól kiáztatott, vékony metéltre vágott húst. Ezt együtt pirítom és párolom a saját levében. Ha elfőtte a levét, megszórom pirospaprikával, sózom, fűszerezem, paprikát, paradicsomot adok hozzá, és tovább főzöm. Hozzáadom a fokhagymát, és ha elfőtte a levét, fölengedem száraz vörösborral. Amikor már puha a hús, rádobom a lepirított gombát, ügyelve arra, hogy rövid, sűrű szaftja legyen. Főtt rizs vagy friss házikenyér illik hozzá.
(hamika.org)
Ez a recept borzasztó egyszerű, de nyári napokon nincsen párja! Az előnye, hogy bármilyen gyümölcsből készíthetjük, a lényeg, hogy legyen otthon néhány szelet sárga- és görögdinnyénk. Pár perc munkával előállítható, és jól behűtve vendégek elé is tálalhatjuk - mindenki el lesz ragadtatva!
Nálunk még tél van, de melegebb tájakra repíthet minket egy finom mediterrán ételköltemény. Ananász, csirkehús, olivaolaj, szerecsendió. Nem túl bonyolult, mégis nagyon-nagyon finom.