Börzsönyi vadásztokány

2013. február 13., szerda 20:04

mustang8438036370-1360782652.jpg

Igazi ínyencség a vadhús kedvelőinek. Persze elkészíthető marhahúsból is, ha épp nincs kéznél a puska. Csak óvakodjunk az angliai importmarhától! :)

Hozzávalók:

  • 2.5 kg vadhús (őz vagy vaddisznó)
  • 25 dkg füstölt házi szalonna
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 2 cseresznyepaprika
  • kevés pirospaprika
  • majoránna
  • 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke)
  • kevés kakukkfű
  • pár szem babérlevél
  • 2 ek. vörösáfonya-lekvár
  • borókabogyó
  • száraz vörösbor

Elkészítés:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült szalonnán megpirítom a kockára vágott gombát. Ezután félreteszem. A többi zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, rádobom a jól kiáztatott, vékony metéltre vágott húst. Ezt együtt pirítom és párolom a saját levében. Ha elfőtte a levét, megszórom pirospaprikával, sózom, fűszerezem, paprikát, paradicsomot adok hozzá, és tovább főzöm. Hozzáadom a fokhagymát, és ha elfőtte a levét, fölengedem száraz vörösborral. Amikor már puha a hús, rádobom a lepirított gombát, ügyelve arra, hogy rövid, sűrű szaftja legyen. Főtt rizs vagy friss házikenyér illik hozzá.

hirdetés

 

(hamika.org)

 

Kapcsolódó cikkek

Közelegnek az ünnepek, itt az ideje, hogy ne csak a megszokott ételek kerüljenek az asztalra. Lássuk a mai ajánlatunkat!

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu1-400-1384962265.jpgMaradék tepertő újrahasznosításának egyik lehetséges módja.

vagdalt-sz-1355388808.jpgEgyszerű alapanyagok, nagyszerű végeredmény. Salátával tálalva méltó résztvevője az ünnepi vacsorának.