A tökéletes bodzaszörp

2013. június 3., hétfő 16:33

bodzaszorp-1370271005.jpg

Az idei június eleji időjárás nem kedvez a nyári hangulatnak, de rásegíthetünk a kánikula egyik legjellegzetesebb italával, a bodzaszörppel! Az otthoni sokkal fínomabb, mint a bolti, és elkészíteni egyáltalán nem ördöngősség.

Hozzávalók:

 

  • 10-12 szép, ép, zöld szárától megfosztott bodzavirág
  • 4,5 liter víz
  • 1 felkarikázott citrom
  • 45 dkg cukor
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:

hirdetés

 

A csap alatt leöblítjük, majd lerázogatjuk a virágokat, majd elővesszük a befőttes üveget, és az aljába gyömöszöljük a őket. Rákarikázzuk a bodzaágyra a citromot, megszórjuk a cukorral, belecsurgatjuk a mézet. Közben felforraltuk és langyosra hűtöttük a vizet. Ha kihűlt a víz, rátöltjük az üveg tartalmára, letakarjuk a száját és félretoljuk a konyhában olyan helyre, ahol nem zavar minket. Naponta egyszer hosszúnyelű fakanállal gyengéden megkeverjük. Két-három nap múltán kész, csak le kell szűrni, palackozni, behűten.

 

Ha pikánsan szeretjük, a bodzaszörpöt ízesíthetjük mentával, bazsalikommal vagy gyömbérrel.

 

Tálalhatjuk friss mentalevéllel, jégkockával díszítve, akár nyári pezsgőzés ízesítője is lehet.

 

(hvg.hu)

 

Kapcsolódó cikkek

kel-1357558387.jpg

A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul. Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli. 

francia-hagymaleves400-1361830145.jpgEgyszerű, olcsó, gyors és mindenki szereti. Igen, ez a francia hagymaleves, ami soha nem megy ki a divatból. Piritóssal és reszelt sajttal a legfinomabb!

Létezik egészséges édesség? Íme...