A tökéletes bodzaszörp
Az idei június eleji időjárás nem kedvez a nyári hangulatnak, de rásegíthetünk a kánikula egyik legjellegzetesebb italával, a bodzaszörppel! Az otthoni sokkal fínomabb, mint a bolti, és elkészíteni egyáltalán nem ördöngősség.
Hozzávalók:
- 10-12 szép, ép, zöld szárától megfosztott bodzavirág
- 4,5 liter víz
- 1 felkarikázott citrom
- 45 dkg cukor
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A csap alatt leöblítjük, majd lerázogatjuk a virágokat, majd elővesszük a befőttes üveget, és az aljába gyömöszöljük a őket. Rákarikázzuk a bodzaágyra a citromot, megszórjuk a cukorral, belecsurgatjuk a mézet. Közben felforraltuk és langyosra hűtöttük a vizet. Ha kihűlt a víz, rátöltjük az üveg tartalmára, letakarjuk a száját és félretoljuk a konyhában olyan helyre, ahol nem zavar minket. Naponta egyszer hosszúnyelű fakanállal gyengéden megkeverjük. Két-három nap múltán kész, csak le kell szűrni, palackozni, behűten.
Ha pikánsan szeretjük, a bodzaszörpöt ízesíthetjük mentával, bazsalikommal vagy gyömbérrel.
Tálalhatjuk friss mentalevéllel, jégkockával díszítve, akár nyári pezsgőzés ízesítője is lehet.
(hvg.hu)
A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul. Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli.