Vitaminbomba gazdag levesben

2013. január 7., hétfő 12:12

kel-1357558387.jpg

A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul. Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli. 

Francia parasztleves

 

 

Hozzávalók:


  • 30 dkg száraz fehérbab
  • fél citrom
  • fél fej kelkáposzta
  • 4-5 sárgarépa
  • 4 burgonya
  • 2-3 vöröshagyma
  • 2 póréhagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
  • 20 dkg nyers füstölt sonka
  • 1-2 ág kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • fél csokor petrezselyem
  • néhány szem feketebors

 

hirdetés

 

Elkészítés

 

A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
A babot leszűrjük, és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele, és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.

 

(mindmegette.hu)

Kapcsolódó cikkek

turotorta-1372338846.jpg

Itt a nyár, és vele itt egy finom süti, ami tele van cseresznyével, meggyel és más gyümölcsökkel, melyek szemnek-szájnak ingerei.

orosz-borscs-leves-dsc-7080-1360263816.JPG

Ma főzzünk egy leves-különlegességet Oroszországból! Bár már közeleg a tavasz, szükséged lehet még egy finom húsos-paradicsomos-zöldséges levesre, ami Szibériában is melegíti testet-lelket.

strawberrymintsoup-1369247458.jpg

Bár még változó az időjárás, nem árt felkészülni a nyárra egy üdítő hideg krémleves receptjével. Bármikor gyorsan elkészíthető, frissítő és remek felvezető egy férfias főételhez.