Francia hagymaleves
Egyszerű, olcsó, gyors és mindenki szereti. Igen, ez a francia hagymaleves, ami soha nem megy ki a divatból. Piritóssal és reszelt sajttal a legfinomabb!
Hozzávalók 4 főre:
50 g vaj
230 g édeshagyma
220 g vöröshagyma
100 g póréhagyma
50 g újhagyma
1 rozmaringág
100 ml száraz fehérbor
40 g liszt
1000 ml csontleves szűrve
+ 2 zsemle (fejenként egy fél), és 60 g sajt
A vajat olvasszuk fel egy fazékban, adjuk hozzá a rozmaringágat.
A pórét és az újhagymát karikára, a többi hagymát szeletekre vágjuk.
A pórét, a vörös-, és az édeshagymát adjuk a rozmaringos vajhoz, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 20 percig dinszteljük.
A sótól kissé levet ereszt a hagyma, így gyorsabban megpuhul. Figyeljünk arra, hogy a hagymák ne piruljanak meg, csak puhuljanak.
Amikor megpuhultak, öntsük fel borral, forraljuk ki, majd stauboljuk, azaz szórjuk meg a liszttel. 1-2 percig pirítsuk, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét, majd öntsük fel a csontlével.
Forraljuk ki.
A zsemléket vágjuk félbe. A domború felükről vágjunk le egy darabkát, hogy a grillezés során ne boruljanak fel. Szórjuk meg reszelt ementáli sajttal, és 200 fokos sütőben aranybarnára pirítsuk őket.
A forró levesre tegyük a sajtos pirítóst tálaskor.
(ritakonyhaja.hu)
A csirkemell ízét ezúttal egy aszalt szilvás töltelékkel dobjuk fel. A sült szilva és a hús íze meglepő harmóniát alkot ebben az ízletes és könnyű ételben, ami mellé a család kedvenc köreteit szervírozhatjuk.
A túró és a gyümölcs remek összhangja teszi fenségessé ezt az édes-savanykás finomságot. Nem kell félni: nem lesz ideje a túrónak megromlani.