Francia hagymaleves

2013. március 1., péntek 18:00

francia-hagymaleves400-1361830145.jpgEgyszerű, olcsó, gyors és mindenki szereti. Igen, ez a francia hagymaleves, ami soha nem megy ki a divatból. Piritóssal és reszelt sajttal a legfinomabb!

Hozzávalók 4 főre:

50 g vaj

230 g édeshagyma

220 g vöröshagyma

100 g póréhagyma

50 g újhagyma

1 rozmaringág

100 ml száraz fehérbor

40 g liszt

1000 ml csontleves szűrve
+ 2 zsemle (fejenként egy fél), és 60 g sajt

hirdetés


A vajat olvasszuk fel egy fazékban, adjuk hozzá a rozmaringágat.
A pórét és az újhagymát karikára, a többi hagymát szeletekre vágjuk.
A pórét, a vörös-, és az édeshagymát adjuk a rozmaringos vajhoz, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 20 percig dinszteljük.
A sótól kissé levet ereszt a hagyma, így gyorsabban megpuhul. Figyeljünk arra, hogy a hagymák ne piruljanak meg, csak puhuljanak.
Amikor megpuhultak, öntsük fel borral, forraljuk ki, majd stauboljuk, azaz szórjuk meg a liszttel. 1-2 percig pirítsuk, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét, majd öntsük fel a csontlével.
Forraljuk ki.
A zsemléket vágjuk félbe. A domború felükről vágjunk le egy darabkát, hogy a grillezés során ne boruljanak fel. Szórjuk meg reszelt ementáli sajttal, és 200 fokos sütőben aranybarnára pirítsuk őket.
A forró levesre tegyük a sajtos pirítóst tálaskor.

 

(ritakonyhaja.hu)

Kapcsolódó cikkek

Egy kiadós ragulevessel bármikor jóllakhatunk. Íme egy könnyen elkészíthető recept az egyik legnépszerűbb raguleveshez.

Szereted a rumot? Talán a meggyet is? Ha a kettőt párosítjuk, egy nagyon ízletes sütemény lesz az eredmény.

chocolate-wallpaper-1366x768-88872-1373568445.jpg

Egy finom házi csokirecepttel ünnepeljük a csokoládé július 11-i világnapját. Sokak kedvencét ezen a napon először 1995-ben Franciaországban ünnepelték. Amerikában szeptember 13-én tesznek ugyanígy.