Denevéresttel ér véget az augusztus Abaligeten

2013. augusztus 26., hétfő 19:14

denever1-1377537789.jpgA denevérek nyár végén kezdődő nászidőszakához igazodó esti programon szakavatott denevérkutató mutatja be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

A tó partján lehetőség nyílik a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevérek megfigyelésére. A tájékozódásukat segítő hangjukat detektor teszi az emberi fül számára hallhatóvá. Az ingyenesen látogatható augusztus 31-ei, szombati programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.

hirdetés

 

A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amely később telelőhelyül is szolgálhat. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején, tehát nagyobb az esély a sikeres párosodásra.

 

A denevérestről további tudnivalókat itt talál.

 

Fotó: biologia.ws/deneverek

Kapcsolódó cikkek

fekvo-torta400-1438804479.jpgBudapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

huvelyesek400-1451849492.jpg

Budapest, 2016. január 4. - 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve - döntött az ENSZ 68. közgyűlése. Lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett a nemzetközi szervezet, hogy felhívja a figyelmet a hüvelyesek táplálkozási előnyeire, fenntartható termesztésére.

turogomboc400-1418274333.jpgBudapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.