A magyarok kedvelik a koktélokat
Budapest, 2015. június 17. - A magyarok kétharmada szívesen koktélozik, kedvenceink a gyümölcsös, édes koktélok, ugyanakkor a fővárosiak szívesen isszák a ciderkoktélokat is - derült ki egy országos felmérésből.
A férfiak tipikusan női italnak tartják a koktélokat! Az eredmények is ezt mutatják: a hölgyek 73%-a szívesen kér koktélokat, ha alkoholt fogyaszt, és csupán 27%-uk nem kedveli őket, ugyanakkor az erősebb nem esetében 59-41% ez az arányszám. A koktélkedvelés szorosan összefügg azzal is, hogy ki hol lakik: nem meglepő, hogy a budapestiek sokkal nyitottabbak a koktélok iránt, és jobban is ismerik őket (95%-uk valamilyen formában koktélfogyasztó), mint a vidékek, akiknek 14%-a soha nem iszik semmilyen koktélt. - derült ki a Somersby online kutatásából, amely a 18-49 évesek koktélfogyasztási szokásait vizsgálta reprezentatív mintán 1000 fő körében.
A koktélfajták közül a legnépszerűbbek a gyümölcsökkel készített, szénsavmentes, édes koktélok, ilyen például a Pina Colada, illetve a szénsavas, üdítő, friss jellegű édes koktélok, mint például a cideralapú koktélok vagy a Mojito. Ezután következnek az egy-két összetevőből álló long drinkek, majd a fűszeres, zöldséges, erőteljes ízű koktélok (Bloody Mary). Talán a legkevésbé a shot típusú koktélok ismertek, amelyek tulajdonképpen a röviditalokhoz hasonló keverékek.
A nyugati koktéltrendek egyébként már visszaköszönnek nálunk is: például minden harmadik budapesti koktélfogyasztó szívesen választ valamilyen cideralapú koktélt. Ezt a divatot a fiatalok követik leginkább, a 35 év alattiak több, mint egyharmada ugyanis szívesen fogyaszt ciderrel készült koktélt, ugyanakkor a 35-49 éves korosztályból csupán minden negyedik válaszadó (25%) kéri ezt a típust. A koktélalapanyagokból egyébként mindenki a gyümölcsleveket ismeri a leginkább, ezeket a klasszikus röviditalok (vodka, whisky stb.) követik, majd a szénsavas üdítők, pezsgők. A sör alapú koktélokat szinte senki sem szereti, bár a férfiak közül sokan kipróbálnák őket.
Forrás: MTI OTS
Házi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.
Budapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.