Natúr- és nemzeti parki ízek Alsómocsoládon

2014. október 24., péntek 07:00

het-patak-gyongye400-1414089694.jpgBudapest-Baranya, 2014. október 23. - A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be a hosszú hétvégén. Országszerte hét helyszínen - Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán - várják színes programokkal és a tájegységre jellemző ínyencségekkel az érdeklődőket a Vidékjáró című sorozat részeként.

Ezen a hétvégén az ország több nemzeti parkja és natúrparkja elénk tárja az év során gondosan megtermelt, begyűjtött és feldolgozott terményeit. Megannyi ízű és fajtájú alapanyagból előállított, a tájegységre jellemző ínyenc falatok várják a látogatókat. A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termék védjegyet elnyert termékek is gazdagítják.

 

A közös programsorozathoz az Írottkő Natúrpark Natúrpark ízei - Orsolya napi vásár és gasztronómiai fesztivál nevű rendezvénye adta az indíttatást, hiszen Orsolya napjára minden íz összeérik, és ideje, hogy az őszi termés egésze pincékbe, kamrákba, hordókba kerüljön.

hirdetés

 

A Hét Patak Gyöngye Natúrpark ízeivel október 25-én, az észak-baranyai Alsómocsoládon ismerkedhetünk. A tervezett alsómocsoládi programok szombaton 9-től 14 óráig:

  • Helyi és térségi termékkiállítás és kóstoló a Faluházban (Hegyháti lepény, káposztás pogácsa, kemencében sült ételek, akácméz, eperjam, baracklekvár, mocsoládi csalamádé, kecskesajt, paradicsomlé, bor, borlekvár, pálinka, patchwork, kiadványok, pólók, bögrék, gomba)
  • Bemutató a Hét Patak Gyöngye Natúrparkról (tablók, fotók) a Faluházban
  • A Hét Patak Gyöngye Natúrpark növény- és állatvilágát bemutató kiállítás átadás előtti megtekintése a Tárházban és az épület különlegességeinek megismerése, tudományos kérdésekre épülő szabaduló szoba kipróbálása
  • Öko-játszóház a Faluházban

A rendezvényhez nemzeti parki védjegyes termelők, nemzeti parki termékek bemutatójával, kóstolójával és vásárával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik.

 

A szervezők fenntartják a programváltozás jogát. Bővebben: www.alsomocsolad.hu, Taller Marietta teleház-asszisztens, Alsómocsolád, taller.marietta@t-online.hu, T/F: +36-72/451-749, M: +36-30/908-3614.

 

Az országos rendezvénysorozat részleteit ide kattintva olvashatja el.

 

Forrás: Objektív Hírügynökség és Magyar Nemzeti Parkok, fotó: naturparkok.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. december 12. - A Nevelők Háza Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című erdélyi szakácskönyvének bemutatójára, melyre december 16-án, pénteken 17 órától kerül sor a Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17.) Méhes Károly termében.

okesv-pecsi-csapat400b-1456072964.jpg

Budapest, 2016. február 22. - Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpón megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

buza-rozs-tritikale-1414839560.jpgSzeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.