Karácsonyi hozzávalók a testnek és a léleknek

2013. december 2., hétfő 06:00

narancsos-karacsony300-1385925722.jpgA karácsonyi készülődés nem lehet teljes néhány várva várt illat és íz nélkül. Nem csak a családunk, szervezetünk is hálás lesz a finomságokért - írja a napidoktor.hu portál.

Az év meghitt pillanatai kulináris élvezetekkel teljesednek ki igazán. Mitől lesz valóban ünnepi egy sütemény és mi csalogatja elő a karácsony szeretetteli légkörét otthonunkba lépve? A karácsonyi finomságok elkészítésekor leginkább az íz és a külcsín dominál, pedig a legtöbb hozzávaló kifejezetten hasznos élettani hatásokkal bír. Nézzük, melyeket érdemes felhasználni és miért!

 

Fahéj

 

Megannyi sütemény hozzávalója ez a kellemes illatú fűszer és bártan nevezhető a Karácsony fő hozzávalójának. Hiszen ki tudná elképzeli az ünnepi asztalt mézeskalács nélkül? Ahogy a fagyos karácsonyi bevásárlások során elkortyolgatott forraltbórból sem hiányozhat a fahéj. Bár számunkra elsősorban fűszer, korábban orvosságként is alkalmazták. Főként a vérkeringés javítására használták, de fertőtlenítő hatása szintén közismert volt.

hirdetés

 

Vanília

 

A karácsonyi fűszerek sorából nem maradhat ki a vanília sem. Persze nem feltétlenül csak a frissen elkészült, gőzölgő sütemények hozzávalójaként, hanem illatos gyertya és illóolajként is csodálatos hangulatot varázsol mindenki otthonába. A hangulat mellett a szervezetünkre is kellemes hatást gyakorol, igazi afrodiziákum. Illetve kiválóan kezelhető vele a felkavarodott gyomor és a hányinger.

 

Szegfűszeg

 

Forralt bor és narancs. Külön-külön, vagy együtt bevetve. Csupán ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli jobban. Annyi biztos, hogy a szegfűszeg rajta van a karácsonyi listán legyen szó dekorációról, ételről vagy italról. Jó tudni, hogy ez az apró fűszer nagyon hasznos, ha a szájüregben gyulladás jelentkezik, illetve gyomorbántalmak esetén fertőtlenítő hatása miatt is alkalmazzák.

 

Alma

 

A fahéjat említve már szinte érezzük az alma ízét is a szánkban. Akiknek van otthon almasütőjük, egyet kell, hogy értsenek ezzel az állítással. Akik pedig még nem szerezték be ezt a kiváló ünnepi kelléket, mindenképpen tegyék meg. A téli piros alma nem csak a süteményekben és fahéjjal megsütve, de magában is finom csemege. Vékony szeletekben kiszárítva pedig a karácsonyfa kedves díszévé válik. Emellett vitamintartalma miatt szintén ajánlott minél többet fogyasztani belőle, mivel a téli időszakban még inkább igényli a szervezetünk.

 

Narancs

 

Szinte ugyanazokkal a tulajdonságokkal büszkélkedhet, akár az alma. Ha a szeretteinket nem csak csokival szeretnénk kényeztetni, a csomagokban biztos helye lesz a narancsnak. Épp úgy a karácsonyi sütireceptekben is kiemelt szerepe van.
Emellett a szárított narancsot is használhatjuk koszorúk és ajtódíszek kellékeként. Szegfűszeggel tűzdelve nem csak az illatával, de a látvánnyal is előcsalogatja a ünnepi hangulatunkat. A hideg hónapok alatt pedig segít megerősíteni az immunrendszert.

 

Dió

 

Ha karácsonyi sütemény, akkor bejgli. Ha bejgli, akkor pedig dió. A gyógynövényként is számon tartott apró csonthéjas nélkül nem is érdemes nekiállni a karácsonyi sütögetésnek. A dió különösen értékes gyümölcs, mivel nagyon magas az esszenciális zsírtartalma, így koleszterincsökkentésre kifejezetten alkalmas. A leveléből készült tea pedig elmulasztja a pattanásokat és az ekcémát.

 

Fenyő

 

Ahhoz, hogy a fenyő kellemes illata megcsapja az orrunk és megérezzük a karácsony melegét, nem kell Szentestig várnunk. Ha az Adventi koszorút valódi fenyőágakból készítjük, már egész decemberben körbelengheti az otthonunkat. Ráadásul a fenyő kiváló légtisztító, illetve nyugtató hatása van.

 

A léleksimogató karácsonyi illatok és ízek tehát mindenki számára kiteljesítik és meghitté varázsolják az Ünnepeket. Mindeközben pedig a díszek és a csemegék látványa elhozza a szeretetet otthonunkba. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

 

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek

harkanyfurdo-tavasz400-1458846184.jpg

Harkány, 2016. március 25. - Néhány napja megerősítette négycsillagos minősítését a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, ahol nyoma sincs a tavaszi fáradtságnak. Javában zajlanak a szezonra való előkészületi munkálatok és a folyamatos fejlesztések. Eközben a víz világnapja alkalmából fiatalok nyerhetnek bepillantást a vizes szakmák kulisszatitkaiba.

Budapest, 2016. november 27. - A tipikus magyar utazó belföldön érzi magát elemében, s inkább a luxust, kényeztetést, valamint a bőséges étkezéseket részesíti előnyben a visszafogottsággal és egészséges táplálkozással szemben. Ha pedig mindennel elégedett, szívesen jattol - derült ki a Szallas.hu rendhagyó kutatásából.

fulemule400-1399214888.jpgBudapest-Baranya, 2014. május 5. - A kora esti és éjszakai órákban ilyentájt hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év április-májusban Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket.