Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó

2016. június 19., vasárnap 09:00

Pécs, 2016. június 19. - Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Őri László, Pécs alpolgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén hangsúlyozta: a fesztivál új vezetősége "jól kormányozta a hajót, szakmai program sikeres volt".

A tavalyi POSZT-ra utalva úgy fogalmazott: "sokan voltak, akik egy lyukas garast sem adtak volna azért", hogy idén is Pécsett rendezik meg a fesztivált ez azonban a szakma is és a város összefogásával sikerült. "A törékeny egység létrejöttével sikerült konszenzussal megválasztani a POSZT új vezetését, amelynek megvan a lehetősége, hogy új lendületet adjon találkozónak" - összegzett Őri László.

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében felelevenítette: a POSZT azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a színházi szakma legmagasabb presztízsű rendezvénye legyen. "Noha ennek megtartása törékeny esély", a vélekedése szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy ez így is maradjon.

hirdetés

 

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a seregszemle szakmai tanácsadó testülete "csillagos ötösre vizsgázott" szakmai alázatból és konstruktív együttműködésből. A találkozó új struktúrájáról úgy vélekedett: idén vállalni kellett "a bakik lehetőségét", hogy a következő POSZT az elvárások szerint működjön.

 

Magyar Attila szerint a Kodály Központ helyszínként való bevonása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a POSZT Fesztiválnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyed esetében azonban "ki kell értékelni a tapasztalatokat". Az ügyvezető kiemelte: a számok azt bizonyítják, hogy az új irány jó, mivel a tavalyi adatokkal összevetve mintegy 20 százalékkal több fizető néző tekintette meg az előadásokat, a jegybevétel 25 százalékkal nőtt.

 

A POSZT-ot záró gálaesten tizenöt díjat osztottak ki: a Kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című produkciója lett a legjobb előadás. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz két további elismerés kapcsolódik: a legjobb női főszereplő díját Trokán Nóra kapta. A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a legjobb női szereplő díját Csombor Teréznek ítélte oda, ugyanezen előadásban nyújtott alakításáért.

 

A POSZT versenyprogramjában 16 előadás szerepelt, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatott.

 

A találkozó keretében - a versenyprogrammal párhuzamosan - idén először rendezték meg A POSZT bemutatja elnevezésű sorozatot, amelynek keretében 9 produkciót láthatott a Kodály Központban a közönség, míg a korábbi off-programsorozatból kialakított POSZT Fesztivál több mint 100 programmal a Zsolnay Kulturális Negyedben várta a közönséget.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

pff400-1454041313.jpg

Pécs, 2016. január 29. - A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa Haydn Stabat Materének március 24-i előadása apropóján új énekeseket vár soraiba. Az újonnan csatlakozók a bővített létszámú kórus tagjaként vesznek majd részt az együttes munkájában.

vardai-istvan400-1422127802.jpgPécs, 2015. január 25. - Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A 30 éves, pécsi születésű zenész jövő nyáron Kodály-műveket tartalmazó hangfelvételt szeretne készíteni Pécsen.

Pécs, 2016. december 16. - Több mint száz pécsi zenekar részvételével tartják a második Made in Pécs Fesztivált, amelyet január 7-én rendeznek meg hat helyszínen a baranyai megyeszékhely belvárosában - jelentették be az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.