Várdai István a Kodály Központ új rezidens művésze

2015. január 25., vasárnap 08:00

vardai-istvan400-1422127802.jpgPécs, 2015. január 25. - Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A 30 éves, pécsi születésű zenész jövő nyáron Kodály-műveket tartalmazó hangfelvételt szeretne készíteni Pécsen.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) 2013-ban indított rezidens programot, hogy fellépési lehetőséget adjon a művészeknek, és erőforrásait felhasználva támogassa őket. A rezidensek cserébe egyfajta kulturális nagykövetként részt vesznek a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ nemzetközi, illetve hazai népszerűsítésében.

 

Várdai István (képünkön középen az Orosz Nemzeti Zenekar január 23-i pécsi koncertjén) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko tanítványa volt, majd 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól pedig a világhírű intézmény oktatójaként is tevékenykedik.

hirdetés

 

A csellista több nemzetközi versenyen kapott kimagasló elismerést: 2008-ban első díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben harmadik díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen.

 

Az egy 1720-ban készült Montagnana mesterhangszeren játszó, 2009-ben Junior Prima Díjjal kitüntetett művész páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt, s 2014-ben első lett Münchenben, az ARD Nemzetközi Csellóversenyén.

 

Várdai István a világ számos pontján olyan nagy hírű karmesterekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Marinsky Színház Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Suisse Romande Zenekar.

 

Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive és Verbier fesztiválokon, a Schleswig Holsteini Fesztiválon, a Schwetzingeni Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a szentpétervári Gergiev Fesztiválon, a spanyolországi Pablo Casals Fesztiválon és a Francia Rádió Fesztiválján Montpellier-ben. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban.

 

A ZSÖK első rezidens művésze Baráti Kristóf hegedűművész volt. A moszkvai Paganini verseny 2010-es győztese az elmúlt két évben többször is koncertet adott a Zsolnay-negyedben és a Kodály Központban, illetve a ZSÖK rendezvényein, s zenei fellépései mellett fotóiból nyílt kiállítás.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

"Szobrok a kertben és a lakótérben" címmel fotópályázatot hirdet az Interart Alapítvány, a BERGMAN Kortárs Galéria és a Magyar Szobrász Társaság, a Kertépítők Országos Szövetsége(MAKEOSZ) és a Lakberendezők Országos Szövetsége(LOSZ) közreműködésével.

Pécs, 2015. március 7. - Mintegy száz, elsősorban zenei produkciót kínál a Pécsi Egyetemi Napok (PEN) programja. A PEN-t április 29. és május 2. között rendezik meg a Zsolnay Kulturális Negyedben.

jpdij2013a-1377788299.jpgPécs, 2013. augusztus 29. - Az idei díjazott, a perzsa származású Szimin Behbaháni ma vette át a neki ítélt Janus Pannonius Költészeti Díjat az alkalomból megrendezett pécsi ünnepségen. A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által tavaly alapított kitüntetéssel olyan jelentős életművel rendelkező költőket ismernek el, akik hozzájárultak a nemzetek, kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez.