Negyvenéves a Leőwey Táncegyüttes - kiállítással emlékeztek

2013. szeptember 28., szombat 08:39

leowey-tancegyuttes-40-1a-1380350763.jpgHerczegh Anitának, Áder János köztársasági elnök feleségének jelenlétében nyitották meg azt a jubileumi kiállítást a Kodály Központban, amelyet a pécsi Leőwey Klára Gimnázium táncegyüttesének 40 éves fennállása tiszteletére rendeztek.

A Leőwey Klára Gimnáziumban az országban az elsők között alakult meg a német nemzetiségi tagozat 1956-ban. Akkor még egy osztályban, a 80-as évektől már kettő, a 90-es évektől három, jelenleg egy osztályban tanulhatják a diákok a német nyelvet és irodalmat, és német nyelven a történelem, biológia, földrajz, matematika és népismeret tantárgyakat.

hirdetés

 

1973-ban megalakult a Leőwey Táncegyüttes Heil Helmut vezetésével, mely komoly hazai és nemzetközi hírnevet vívott ki magának. Gyakran utaznak Ausztriába és Németországba, de más kontinensekre is kapnak meghívást. 2012 augusztusában brazíliai vendégszereplésen vettek részt.

 

Képünkön (MTI-fotó: Sóki Tamás) Hertrich Ágnes, a Leőwey német tagozatának vezetője (b) megnyitó beszédet mond a kiállítás szeptember 27-i megnyitóján. Balról Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b2) és Heil Helmut, a Leőwey Táncegyüttes művészeti vezetője (b3).

 

Forrás: MTI és leoweyklassenzug.blogspot.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. június 14. - Az Újvidéki Színház Kokan Mladenovic által rendezett Opera ultima című darabja lett a legjobb előadás a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT), amelynek díjait gálaest keretében a Pécsi Nemzeti Színházban adták át szombaton.

Budapest, 2015. december 29. - A nagy érdeklődés miatt egy hónappal meghosszabbították a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató fővárosi kiállítás nyitva tartását. A tárlat így 2016. január 31-ig lesz látható a budai Várban.

pecsi-egyhazmegye-projekt1-400-1417251382.jpgPécs, 2014. november 29. - A püspöki palota, annak kertje, a közeli magtár és a kertet a magtárral összekötő titkos alagút pénteki átadásával befejeződtek a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújításai a baranyai megyeszékhelyen.