A püspöki palotától a dzsámiig: befejeződtek a felújítások

2014. november 29., szombat 10:00

pecsi-egyhazmegye-projekt1-400-1417251382.jpgPécs, 2014. november 29. - A püspöki palota, annak kertje, a közeli magtár és a kertet a magtárral összekötő titkos alagút pénteki átadásával befejeződtek a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújításai a baranyai megyeszékhelyen.

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű, két évig tartó, másfél milliárd forint európai uniós forrásból megvalósult projekt az idegenforgalmi vonzerő növelését, a turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgálja. A rekonstrukciók keretében újjávarázsolták a Széchenyi téri dzsámit, a Csontváry Múzeumot, egy zarándokházat, a Káptalan utcai Martyn-házat, a székesegyház délkeleti tornyát, a bazilika tetejének javításával pedig megszüntették az épület beázását.

 

Az épületek által kínált új szolgáltatások többsége jövő tavasztól lesz elérhető. Az érdeklődők a látogatóközponttá alakított magtárból induló vezetett vagy egyéni turistaútvonalon haladva megismerhetik a püspökség múltját, jelenét. A turisták az épület alsó szintjén borászati kiállítást láthatnak, az átjárón keresztül a kertbe érve megcsodálhatják annak mediterrán növényeit, szökőkútját, onnan felmehetnek a püspöki palota keleti szárnyába, betekintést nyerve a püspökök életébe, majd gyönyörködhetnek a székesegyház délkeleti tornyának tetejéről eléjük táruló panorámában.

hirdetés

 

A Széchenyi téri dzsáminak az altemploma is megtekinthető lesz, a régi kanonoki házban, a Martyn-házban rendezik be az egyházmegyei művészettörténeti gyűjtemény műtárgyaiból, festményeiből, szobraiból álló Püspöki KincsTárat.

 

Rákossy Balázs (második képünkön jobbról), a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az eseményen azt mondta: az egyházmegye olyan beruházásokat valósított meg, amelyek a múlt értékeinek megőrzésén alapulnak és igyekeznek a jövő kihívásának megfelelni. Szavai szerint a megújult, átalakított épületek a legmagasabb szinten elégítik ki a kulturális, turisztikai és vallási igényeket, mindez Pécs idegenforgalmának, gazdaságának erősödését eredményezi.

 

pecsi-egyhazmegye-projekt2-1417251351.jpg

 

Az államtitkár úgy vélte: a tradíciók, értékek megőrzése a jövő miatti felelősség okán is fontos feladat. Rámutatott arra, hogy Magyarország teljes gazdasági és társadalmi megújítás előtt áll, a cél egy mindenki számára szebb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb jövő építése azért, hogy Magyarország ezer év múlva is létezzen. Hozzátette: a magyarság ebben számíthat a római katolikus egyházra és a Pécsi Egyházmegyére.

 

Rákossy Balázs kitért arra: a kormány kiemelt célja, hogy megtalálja a magyar gazdaság fejlődésének minden lehetséges módját. Mindezt nagyban segíti, hogy Magyarország az új európai uniós költségvetési ciklus legnagyobb nyertese lesz. Hozzáfűzte, hogy a tervek szerint ennek és a hazai forrásoknak köszönhetően jövő év elején példa nélküli gazdaságfejlesztési program indul.

 

Udvardy György megyéspüspök (első képünkön és második képünkön balról) örömének adott hangot, hogy az egyházmegye számos rekonstrukcióra szoruló épülete közül néhányat sikerült felújítani és azokban értékeiket, kincseiket bemutathatják a híveknek, zarándokoknak. Megjegyezte, hogy az egyházmegyének jelenleg két nagy és negyvenhét kisebb projektje van folyamatban, amelyek elsősorban a hitélet jobb ellátását szolgálják.

 

Sitányi László, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője Ferenc pápa szavait idézve azt mondta, hogy a csak fogyasztásra épülő társadalom rossz irányba visz, Európának vissza kell térnie alapvető értékeihez, hogy újra a fejlődés útjára lépjen. Az ügyvezető szerint a megújult egyházmegyei létesítmények és a bennük nyújtott olyan szolgáltatások, mint a fiataloknak szóló múzeumpedagógiai, nevelő hatású programok is azt szolgálják, hogy letérjünk a rossz útról, amire a pápa is felhívta a figyelmet.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás, további részletek: pecs.egyhazmegye.hu

Kapcsolódó cikkek

koncert400-1483311641.jpg

Budapest, 2017. január 2. - Mások mellett Robbie Williams, a Depeche Mode, Bruno Mars, a Green Day, a Marilyn Manson, Alice Cooper, a Tangerine Dream, John McLaughlin, Mireille Mathieu, Chris Norman, Ian Anderson (Jethro Tull), az Anthrax, a Phil Rudd Band és a Scooter is fellép 2017-ben Magyarországon. Júniusban a világhírű filmzeneszerző, Hans Zimmer maga vezényli műveit szimfonikus zenekar élén.

Pécs, 2016. március 1. - Az aradi Teatrul Clasic színház március 5-i pécsi vendégszereplésével veszi kezdetét Pécs és romániai testvérvárosa, Arad idei közös kulturális programsorozata - hangzott el a baranyai megyeszékhelyen hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Pécs, 2016. május 20. - A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett szeptemberben a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet.