Csontváry géniusza: egy hónap hosszabbítás

2015. december 29., kedd 07:00

Budapest, 2015. december 29. - A nagy érdeklődés miatt egy hónappal meghosszabbították a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató fővárosi kiállítás nyitva tartását. A tárlat így 2016. január 31-ig lesz látható a budai Várban.

- A júliusban nyílt kiállítás eddig mintegy 90 ezer látogatót vonzott és jelentős, mintegy 170 millió forintos jegyárbevételt hozott a Várgondnokságnak, ami további tárlatokhoz adhat anyagi hátteret - mondta a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján a kiállítás helyszínén, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetésében álló Honvéd Főparancsnokság felújított épületében.

hirdetés

 

L. Simon László kitért arra: sok megkeresést kaptak az elmúlt hetekben, hogy jó lenne meghosszabbítani A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlat nyitva tartását. Ezért döntöttek úgy, hogy az eredetileg december 31-ig tervezett tárlat egy hónappal tovább legyen látható.

 

- Ahogy a nyári megnyitón fogalmaztam, ez az évtized kiállítása. A látogatók érdeklődése, a nagyarányú jegyvásárlás teljes egészében visszaigazolta a várakozásokat, vasárnap a kígyózó sorok miatt már meg kellett hosszabbítanunk a napi nyitva tartást - szögezte le.

 

Az államtitkár kérdésre válaszolva közölte: a pécsi Csontváry Múzeum január 31. után, a kölcsönzési szerződésnek megfelelően visszakapja képeit a budapesti tárlatról.

 

- A pécsi múzeum alkotásai állami tulajdonban, a Magyar Nemzeti Galéria vagyonkezelésében vannak, az erre vonatkozó szerződést nemrég hosszabbították meg, így semmi akadálya nincs annak, hogy ezek a Csontváry-képek továbbra is Pécsett legyenek. Ettől független, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte egy budapesti Csontváry-múzeum létrejöttét. Az egy ötletpályázat megfogalmazása, és a későbbiekben derül ki, mi lesz a sorsa - fejtette ki L. Simon László.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

csontvary400-1421869940.jpgPécs, 2015. január 21. - Csontváry Kosztka Tivadar Önarckép című művével gazdagodik a festő nevét viselő pécsi múzeum gyűjteménye holnaptól.

Pécs, 2016. április 16. - Összesen negyven millió forintos soron kívüli állami támogatásban részesül a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) - jelentette be Hoppál Péter pénteken.

Budapest, 2015. július 8. - A világ negyven országából több mint négyezer résztvevő regisztrált már a Pécsen július 24. és augusztus 2. között tartandó nagyszabású kórustalálkozóra, az Europa Cantatra - hangzott el a fesztivált ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.