Magyar animációs film Amerikában

2014. január 19., vasárnap 13:25

skizm400-1390133990.jpg"Hatalmas élmény volt egy teltházas moziteremben, nagyvásznon, tüdőrengetős hanggal viszontlátni a munkámat" - mondta Andristyák Marcell az Edupressnek. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Média Design szakának tanársegédjével a San Fransisco-i Dance Screen Festivalra eljutott animációs filmjéről, a SKIZM-ről beszélgetett az oktatási híradó munkatársa.

Milyen út vezetett a Dance Screen Fesztiválig?

 

Amikor nekiálltunk a SKIZM elkészítésének, bíztam benne, hogy sikerül valami olyat létrehozni, ami egy szélesebb közönséghez is el tud majd jutni. Az első megmérettetés az Országos Művészeti Diákköri Konferencián (OMDK) volt, ahol sajnos úgy éreztem, nem igazán tudták hova tenni a filmet. Ez kicsit meg is rengette az önbizalmam, hogy jó-e, amit csináltunk. Aztán nem sokkal az OMDK után kaptam egy e-mailt, hogy bejutott a film a San Fransisco-i Dance Film Festivalra, amely ezúttal az IMZ Dance Screennel közösen rendezték meg, ahova szerencsére lehetőségem volt el is utazni. Hatalmas élmény volt egy teltházas moziteremben, nagyvásznon, tüdőrengetős hanggal viszontlátni a munkámat. Nagyon szerették a filmet, rengetegen jöttek oda gratulálni. Később újra bemutatták az Egyesült Államokban az Oklahoma Dance Film Fest keretében, de volt danube VIDEO art-on is, Ausztriában. Az utolsó fesztivál az In Shadow volt Lisszabonban, ahonnan sikerült elhozni a Best International Student Film díjat. Legközelebb pedig Amszterdamban lesz látható majd a Cinedans fesztiválon.

hirdetés

 

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen film elkészítése?

 

Az előkészületek, a zene és a koreográfia készítése cirka egy hónappal a forgatás előtt kezdődött el. Egy nap alatt aztán fel is vettük a nyersanyagot. A forgatás után elutaztam Erasmussal egy Leeuwarden nevű holland városkába, ahol fél évet tanultam a Minerva Academy of Pop Culture nevű iskolában. A film vágásának és utómunkájának oroszlánrésze itt készült. A holland oktatási rendszer merőben más, mint a magyar, a tanulás önálló projektek köré szerveződik, úgyhogy itt szinte semmi más dolgom nem volt, mint hogy a filmmel foglalkozzam. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal körülbelül három hónapot töltöttem el vele, ebben beleszámít a nagyon sok kísérletezés és vázlat elkészítése is.

 

Milyen technikával készült a filmed?

 

A film technikai háttere igazán nem nagy ördöngösség, ennek ellenére ilyen formában még nem találtam rá precedenst. A táncot nyolc kameraállásból vettük fel egy időben, majd ezeket a képeket vetítettem egymásra az utómunka során. Csaknem 16 órányi nyersanyag készült, lehetett miből válogatni.

 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

 

Három évvel ezelőtt azért választottam a Média Design szakot a Tervezőgrafika helyett – amiről már évek óta azt gondoltam, hogy az én utam –, mert szerettem volna minél több területtel foglalkozni, és kipróbálni magam más médiumokban is. A BKF-nek köszönhetem többek között azt, hogy videokamera került a kezembe, és hogy egyáltalán elkezdtem mozgóképpel foglalkozni, amihez egyébként a 3D animáción keresztül vezetett az út. Az egyetem három éve alatt készítettünk klipeket, épületfestéseket, koncert és operavetítéseket is. A főiskola befejeztével visszahívtak a suliba 3D-tanársegédnek, emellett pedig elkezdtem szabadúszóként különböző típusú projektekben dolgozni. Ehhez a vonalhoz szeretném magam tartani a jövőben is.

 

Gondolkodtál azon, hogy külföldön folytasd tanulmányaid?

 

Mostanában azt hiszem, nehéz lenne olyan fiatalt találni, akiben ne merülne fel a külföldi tanulmányok lehetősége. Én is elgondolkodtam rajta, és előbb-utóbb – megfelelő feltételek és lehetőségek esetén – valószínűleg én is külföldön folytatom majd a tanulást.

 

A szakma keresletét tekintve itthon vagy külföldön nagyobb az esély elhelyezkedésre?

 

Ha valaki jó abban, amit csinál, és van egy minimális kapcsolati tőkéje, amellyel el tud indulni, szerintem lehet itthon is boldogulni. Bár a kereslet külföldön nagyobb, de talán a kínálat is.

 

Andristyák Marcell filmjéről annak Facebook-oldalán lehet még több információt megtudni.

 

Forrás: Edupress

Kapcsolódó cikkek

pnsz-csorfoly-daniel-1377185141.jpgA Pécsi Balett felújított próbatermének és kiszolgáló helyiségeinek augusztus 21-i átadásával nyílt meg a Pécsi Nemzeti Színház 2013/2014-es évada. Rázga Miklós igazgató az eseményen hangsúlyozta: egy színházépület évről évre értékesebb, ha gondoskodnak róla azok, akik lakják. Utalt arra, három évvel ezelőtt még országos híradásokban is arról értesülhetett a közvélemény, hogy a színház 1896-ban emelt épülete rossz állapotban van.

vitorlak-lepes-vitorla-geopolimer-pigment-2015-uj-szobrok-1441213972.jpg

Budapest, 2015. 09. 02.- Kortárs szobrászat, grafika és zene fonódik össze Kalmár János Lelki gravitáció című kiállításának megnyitóján, melyet szeptember 8-án tartanak a budapesti FUGA épületében.

Pécs, 2014. február 25. - Blues-t és dzsesszt játszó, továbbá a társműfajokban jeleskedő pécsi zenekaroknak kínál állandó fellépési lehetőséget az a könnyűzenei klub, amely a napokban nyílt meg a baranyai megyeszékhelyen.