POSZT: jövő csütörtökön indul a fesztivál

2014. május 27., kedd 07:00

Budapest-Pécs, 2014. május 27. - Június 5-én, csütörtökön kezdődik a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A tíznapos fesztivál versenyprogramján tizenhárom előadás szerepel, amelyek közül hat Budapestről, négy vidékről, három produkció pedig határon túli színházból érkezik.

A június 5. és 14. között tartandó fesztivál a színházi előadások mellett kiállításokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várja a látogatókat. A POSZT díszvendége Huszti Péter lesz, a versenydarabokat Császár Angela színművész és Sándor L. István színikritikus válogatta.

 

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idén is 65 millió forinttal támogatják a POSZT-ot. A város és játszóhelyei felkészültek, a pécsiek várják a fesztivált - fogalmazott.

 

Stenczer Béla, a POSZT egyik ügyvezető igazgatója elmondta: a látogatókat gazdag program várja, a jegyek nagy részét már értékesítették. A fesztivál költségvetéséről elmondta: pillanatnyilag nem tudják, milyen központi forrásra számíthatnak. Hozzátette: a város támogatása mellett a miniszteri keretből 10 millió forintot kapott a fesztivál, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) meghívásos pályázatáról pedig a jövő héten döntenek.

hirdetés

 

Az off-programok 35 helyszínen 187 rendezvényt kínálnak. Az ügyvezető beszélt a Kodály Központ három koncertjéről: a Csík Zenekar Berecz András és Őze Áron vendégszereplésével, a Budapest Klezmer Band Tompos Kátyával és Dunai Tamással lép fel, a programok zárásaként pedig Varnus Xavér orgonaművész és Törőcsik Mari emlékezik Maár Gyulára, Bachot és Pilinszkyt híva segítségül. Szólt a Színházi Dramaturg Céh Nyílt Fórum elnevezésű programjáról, amelyen kortárs darabok felolvasószínházi előadásai szerepelnek. A POSZT vendégei a színművészeti egyetemek is, a rendezvény emellett kiemelten foglalkozik a színházi nevelés, színházpedagógia kérdésével hatnapos programsorozat keretében.

 

Az idén 60 éves Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) kiemelt partnerként vesz részt a programban, a cirkuszművészet erőteljesen megjelenik a fesztiválon. Kriza Zsigmond, a MACIVA igazgatója arról beszélt, hogy a cirkusz mint műfaj innovatív időszakát éli világszerte, a gálaműsorban is ilyen produkciókkal találkozhat a közönség. A POSZT-on Magyar cirkuszcsillagok címmel mutatják be születésnapi műsorukat.

 

Kőhalmi Andrea, a POSZT másik ügyvezető igazgatója kiemelte: kapcsolódnak a holokauszt-emlékév eseményeihez, kiállítással, koncerttel, előadásokkal. A programok közül kiemelte a ...vagy nem lenni - Zsidó színész-sorsok a "hálátlan hazában", 1939–1944 címmel megrendezett kiállítást és a Dohány utcai seriff című előadást.

 

A kiállítások között szólt a Látványtér ez évi tárlatáról, amely az elmúlt két színházi évad legjobb jelmezeit, díszleteit mutatja be. Beszélt a Kiposztolva című tárlatról, amelyen kilencvenegy társulat közel négyszáz, a 2013/14-es évad bemutatóihoz készült plakátja lesz látható. Szólt a Díva, színész, nő című kiállításról, amely a 100 éve született Mészáros Ágira, Lukács Margitra és Tolnay Klárira emlékezik, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatóinak munkáit bemutató BÁB-EL című tárlatról. Kiállítása lesz a díszvendég Huszti Péternek, Bagossy Levente tervezőnek, Ilovszky Béla színházi fotósnak. A pécsi animáció történetét is megismerhetik az érdeklődők és hang- és fénytechnikai bemutatót is tartanak.

 

A POSZT szakmai zsűrijének tagja Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, Jean-Pierre Thibaudat kritikus. A színész zsűri tagja Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba színművész.

 

Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezete elnöke bejelentette: díjat alapítanak, amelyet Básti Lajosról neveznek el és a POSZT-on kiemelkedő alakítást nyújtott színművész vehet át a gálaesten.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

bobita-kodaly-pecs-sulinet-hu-1377157963.jpgA Malacon vett királylány - A só című előadás szeptember 7-i bemutatójával kezdődik a pécsi Bóbita Bábszínház 2013/2014-es évada, amelynek műsorát Sramó Gábor igazgató vázolta fel szerdán, a társulat évadnyitó ülésén.

lampagyujtogatok400a-1426623384.jpgBudapest, 2015. március 18. - Történelmi jelentőségű szerdai napnak ígérkezik 2015. április 22., a Föld napja. Közép-európai idő szerint 19:00 órakor felbocsájtják az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis idegen civilizációja felé. A Lámpagyújtogatók című kultúr sci-fit az alkotók ugyanis egy rakétába építve kívánják feljuttatni a világűrbe.

Pécs, 2015. december 22. - Svájc rangos koncerttermeiben lép fel december 26. és 30. között a Pannon Filharmonikus zenekar magyar és svájci szólistákkal.