Ünnepi klubest dr. Andrásfalvy 85. születésnapjára

2016. november 14., hétfő 06:00

Pécs, 2016. november 14. - A Civil Közösségek Házának (Szent István tér 17.) nagy előadótermében a Pécsi Magyar-Finn Társaság november 16-án, szerdán 16.30-kor kezdődő klubdélutánján Finnország Budapesti Nagykövetsége - és személy szerint Petri Tuomi-Nikula nagykövet - támogatásával Outi Tuomi-Nikula néprajzprofesszor asszony - Finnország első kulturálisörökség-professzora - tart előadást.

A „Kinek a tulajdona a kulturális örökség - avagy hol húzódik a határ a magán- és a közszféra között?" című előadást dr. Andrásfalvy Bertalan professzor úr, az egyesület 1974. évi alapító tagjainak egyike (aki azóta is tagja a szervezetnek), a Finn Oroszlán Lovagrend Nagykeresztje elismerés kitüntetettje (1992), Pécs város díszpolgára (2010) másnapi 85. születésnapja alkalmából rendezik meg.

 

A programnak helyet adó előadóteremben Mánfai György pécsi fotóművész néprajzi értékeket megörökítő, eddig még be nem mutatott képeinek kiállítása egyaránt köszönti majd az ünnepeltet és a vendégelőadót. A rendezvény támogatói: az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága és Villány Város Önkormányzata.

hirdetés

 

Mánfai György "Erős gyökerekkel az érett kalászig" című kiállítása 2016. november 10-től 21-ig 9 és 18 óra között megtekinthető a Civil Közösségek Háza Új Galériájában.

___

 

Az előadó, Prof. Dr. (em.) Outi Tuomi-Nikula Nyugat-Finnországban, Kokkolában született. Érettségi után a Jyväskyläi Egyetemen szerzett mesterdiplomát 1977-ben, majd ugyanott 1981-ben licenciátusi fokozatot. 1982-ben a Turkui Egyetemen doktorált néprajzi tárgyú értekezésével, amelynek címe "Egy közép-pohjanmaai halász éve" volt. 1987-ben nevezték ki a néprajztudomány docensévé.

 

Az Alexander von Humbold Alapítvány kétéves ösztöndíjával 1982 és 84 között Németországban végzett kutatómunkát a Münsteri Egyetemen, témája a németországi finnek beilleszkedése volt.  A két évesre tervezett németországi tartózkodásból végül 18 év lett, mely idő alatt óraadó tanár, néprajz tanársegéd, kutató és professzor volt a kieli, a hamburgi, a bremeni és a freiburgi egyetemeken.

 

Kutatásainak középpontjában az európai finnek, a kultúrák közötti kommunikáció, a német hétköznapok, az épített örökség védelme állt. Ez utóbbit a műemlékvédelem alatt álló épület lakójának szemszögéből vizsgálta. Legújabb, az európai finnekről szóló műve "Takaisin Suomeen" (Vissza Finnországba) (2013) az interneten is elérhető.

 

2000-ben Outi Tuomi-Nikula visszaköltözött Finnországba azzal a megbízással, hogy a pori új egyetemi központban (UCPori) létrehozza a multidiszciplináris "kulturális menedzsment és tájkutatás" szakot, valamint legfontosabb tantárgyának, a "kulturális örökségkutatásnak" az oktatási programját kidolgozza. Poriban 2001 és 2007 között ő volt az oktatási program vezetője, 2002 és 2015 között pedig az új szak professzoraként tevékenykedett.

 

2015-ben Outi Tuomi-Nikula professzor visszatért Németországba, ezúttal Rostockba. Jelenleg az 1990 után kastélyaikba visszaköltözött arisztokraták kulturális hagyományait kutatja. A korábbi NDK-ban a kutatás többek között a Finn Tudományos Akadémia által biztosított kutatói évek révén vált lehetségessé. Emellett kutató és részben oktatói munkát folytat a rostocki egyetemen is, ahol német származású férje is dolgozik.

 

Tuomi-Nikula professzor asszony tudományos munkássága hat nagy monográfiát, hat általa szerkesztett tanulmánykötetet, több mint száz tudományos cikket és számos újságcikket ölel fel.


Forrás: Arató Vilja / Nevelők Háza Egyesület

Kapcsolódó cikkek

Berkesd, 2015. február 22. - A kultúráért felelős államtitkárság átszervezését jelentette be Hoppál Péter államtitkár pénteki, Berkesden megtartott sajtótájékoztatóján.

harcsaveronika-mti-1375482404.jpgNagyon készüljünk fel a szombatra: a 6. Ördögkatlan zárónapja csudálatos, varázslatos, pörgő programokkal várja a katlanozókat.  Lesz 30y koncert, Kiscsillag fesztiválzáró-koncert - melynek előzenekara a Szabó Balázs Bandája -, éjszakai túra, rengeteg tánc- és zenei workshop, gyerekprogram - kikapcsolódás az egész családnak.

Pécs, 2015. április 16., csütörtök - Beadta pályázatát a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatói posztjára Rázga Miklós, az intézmény jelenlegi vezetője.