PRIMAVERA RUSTICA: Könyv Kata kiállítása

2016. április 12., kedd 06:00

primavera-rustica400-1460406372.jpg

Pécs, 2016. április 12. - Könyv Kata Barcsay-díjas festőművész (jelenleg a PTE MK doktorandusz hallgatója) kiállítása a pécsi Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában (Szent István tér 17.) látható. Az olaj- és vászonképekből álló tárlat a művész elmúlt tíz alkotói évéből válogat egy tavaszi merítéssel.

Az indusztriális, álomszerű, metafizikai tereken át, a közérthető kritikai felütéseken keresztül, a személyes hangvételű portrékig látható válogatás képeiből. Festészetére jellemző a tradícióval való kapcsolat és a lényeglátó, őszinte, olykor rusztikus gesztusok. Művei személyes miliőből indulva, sajátos iróniával, a szélesebb értelmezési horizont felé tartanak és csatlakoznak a kortárs művészeti diskurzusba.

hirdetés

 

A festői nyelv egyedisége és a gondolati felvetések okozta dinamika az, ami az egyes munkák sokszor keserédes feszültségét adják. A szuggesztív terek, megragadó és különös tárgyi együttállások megállítják és diskurzusra hívják a nézőt ebben a rusztikus tavaszban. Primavera Rustica, a kritikus tavaszünnep.

  • A kiállítást megnyitja: Dr. habil Nyilas Márta
  • A megnyitó időpontja: 2016. április 13-án, szerdán 18 óra
  • A kiállítás megnyitóján, a Faciotípia című performanszt előadják: Kiss Adél festőművész, Könyv Kata festőművész, énekel: Tóth Emília
  • A performansz Ariadné fonala mentén indul, a női minőségek kérdéseire és a festészet nyomhagyó szerepére reflektál.

A tárlat 2016. április 13-tól május 10-ig, hétköznaponként 9-től 19 óráig látogatható.

 

Forrás: Arató Vilja / Nevelők Háza Egyesület

 

primavera-rustica-plakat640-1460406565.jpg

Kapcsolódó cikkek

holland-koncert-tulipanok400-1398414546.jpgPécs, 2014. április 25. - A Pannon Filharmonikusok meghívására fapapucsba bújtatja Háry Jánost az Utrecht Student Orchestra a Kodály Központ színpadán április 27-én, vasárnap, Hollandia nemzeti ünnepén.

Budapest, 2016. augusztus 14. - A Szabad Tér Színház meghívására augusztus 20-án este 8 órától újra különleges gálakoncerttel köszöntik a világ első televíziós komolyzenei tehetségkutatójában feltűnt ifjú tehetségek a nemzeti ünnepet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Pécs, 2016. október 14. - A Nyíregyházáról induló Trembácz Éva Zsuzsa meghódította Washington D.C.-t, megszerette Pekinget, dolgozott Dakarban, most pedig Szarajevóval kacérkodik. Kultúrsokk és multikulturalizmus, elfogadás és kívülállás, szerelem (vegyes kapcsolat) és az anyaság, no meg egy jó adag honvágy jelenik meg írásaiban, amelyek az elmúlt közel egy évtized élményeiből táplálkoznak.