Háry János fapapucsban a hollandok ünnepén

2014. április 25., péntek 11:00

holland-koncert-tulipanok400-1398414546.jpgPécs, 2014. április 25. - A Pannon Filharmonikusok meghívására fapapucsba bújtatja Háry Jánost az Utrecht Student Orchestra a Kodály Központ színpadán április 27-én, vasárnap, Hollandia nemzeti ünnepén.

Nemcsak Ravel és Prokofjev közkedvelt művei hangzanak el a 18 órakor kezdődő koncerten, de számos európai város után Pécsett is felcsendül Kodály Zoltán népszerű műve a közel kétszáz éve alapított holland zenekar előadásában, Bas Pollard vezényletével.

 

A koncertet megelőzően Simon Wintermans, a Tulipécs program ötletgazdája tart 17 órától magyar nyelvű előadást a tulipánokról. A rendezvényen egyúttal búcsút intenek az öt évvel ezelőtt megkezdett Tulipécs programnak.

 

A koncertre jegyet váltók különleges nyereményjátékon vehetnek részt. Egyenesen az amszterdami virágpiacról érkező, ritka tulipánhagyma fajtákat (fekete tulipán, papagájtulipán) tartalmazó ajándékcsomagot sorsolnak ki a közönség tagjai között.

 

Az estet nem véletlenül színesítik majd a tulipánok: a virág török közvetítéssel került Európába, Hollandiában az ország jelképévé vált növény első hagymáit a 16. század végén ültették el. Néhány évtized alatt viharos gyorsasággal terjedt el Németalföldön. Az első tulipánok kibújása után fél évszázaddal már mintegy ezer fajtájával kereskedtek a hollandok. Az ország tengertől elhódított területein a jellegzetes holland szélmalmok körül látóhatárig érő tulipánmezőket telepítettek, a tulipántőzsdéről Európa legtávolabbi országaiba jutottak el a virágok. Ez olyan mértékben gyarapította az ország gazdagságát, hogy a hollandok kulturális örökségét, tradícióit a mai napig meghatározza.

hirdetés

 

Hasonlóan a tulipánhoz, az áprilisi nemzeti ünnep ma is élő, fontos hagyománya a hollandoknak. A Koningsdag, a Király Napja Hollandia egyik legikonikusabb nemzeti ünnepe. Eredete a 19. század végéig nyúlik vissza, és az uralkodói születésnapokhoz kötődik. A holland kultúrában az európai monarchiák közül is kiemelkedően fontos az uralkodók szerepe. Ennek egyik leglátványosabb megnyilvánulása ez az ünnep, hiszen az uralkodó ilyenkor személyesen találkozik alattvalóival. Szimbolikusan körbeutazza az országot, évente általában két-két város meglátogatásával fejezi ki köszönetét népének, jelképezve az ország összetartozását. Idén 66 év után változik meg az ünnep dátuma és elnevezése: miután tavaly I. Beatrix lemondott a holland trónról fia, Willem-Alexander javára, a király születésnapjának megfelelően április 30-a helyett április 27-én tartják meg a korábban Koninginnedag, a Királynő Napja elnevezésű ünnepet. Ilyenkor minden évben nemzeti színbe, narancsszínűbe öltözik egész Hollandia, a városok és falvak utcái megtelnek koncertekkel, szabadtéri rendezvényekkel, az estig tartó utcabálokat pedig a lakosság bolhapiacai színesítik.

 

Bas Pollard tizenöt éve az Utrecht Student Orchestra művészeti igazgatója. Zenészcsaládból származik: édesapja, Brian Pollard hosszú évekig a Royal Concertgebouw Orchestra szóló-nagybőgőse, édesanyja, Marion Pollard pedig zongoraművész volt. Bas Pollard az Amszterdami Konzervatóriumot követően karmesternek a Hágai Királyi Konzervatóriumban tanult. Az Utrecht Student Orchestra mellett Pollard vezető karmestere az Amszterdami Egyetem Crea zenekarának és az Észak-Holland Ifjúsági Zenekarnak, valamint tanít az Amszterdami Konzervatóriumban is. Diák- és ifjúsági zenekarok vezénylésén kívül sok más zenekarral is dolgozik, például a Holland Nemzeti Opera, a Hollandiai Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Hollandiai Kamarazenekar és a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarának állandó asszisztens karmestere.

 

Klasszikusok holland módra, műsor:

  • Maurice Ravel: Bárka az óceánon
  • Szergej Prokofjev: Hamupipőke – I. szvit
  • Kodály Zoltán: Háry-szvit
  • Maurice Ravel: La Valse

A tulipánokról szóló előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket április 25-ig a 72/500-300-as telefonszámon, vagy az office@pfz.hu e-mail címen várják!

 

A koncertre jegyek a Kodály Központban vagy a www.jegymester.hu oldalon válthatók.

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó cikkek

kultkikoto-boomerang-baby-fullajtar-andrea400-1459265437.jpg

Budapest, 2016. március 30. - Bemutatók sora, köztük egy ősbemutató, balatoni mese, zenés színházi előadások és vígjátékok, párkapcsolati társasjáték, koncertek és költői est is várja a Kultkikötő nézőit. Ezen a nyáron a Balaton három pontján a kecskeméti Katona József Színháztól kezdve Tóth Verán és a Madách Színházon át a Quimby-ig színes és változatos a programkínálat.

ramiro-hidalgo-kiallitasa2016-400-1470464947.jpg

Pécs, 2016. augusztus 7. - Új interaktív kiállításával a lenyűgöző berlini életbe nyújt bepillantást Ramiro Hidalgo, Berlinben élő képzőművész. A Civil Közösségek Háza Új Galériájának soron következő tárlatára hívta fel portálunk figyelmét Arató Vilja, a Nevelők Háza Egyesület kulturális szervezője.

evszakok-film-youtube400-1459674366.jpg

Budapest-Pécs, 2016. április 4. - Magyarországon április 14-én kerül a mozikba az Évszakok című nagyszabású természetfilm, amelynek premier előtti megtekintésével természetvédelmi programokat támogathatnak a nézők.