Hóátfúvások országszerte

2013. január 18., péntek 11:01

snow-car460-1358416094.jpg

Még nincs elzárt település, de azonban a rendkívül nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre. Ennek következtében Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz vált járhatatlanná. Ezekbe a térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak a közlekedők! Elzárt település ugyanakkor szerencsére nincs az országban.

A folyamatos hóátfúvások miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta Győr-Moson-Sopron megyében a Sopronnémeti–Magyarkeresztúr, a Páli–Vadosfa, a Páli–Edve, az 1-es főút – Országhatár (Albert Kázmér-puszta), a Hegyeshalom–Bezenye, a Balf–Fertőrákos, a Cirák–Beled, az Iván–Simaság, a Vitnyéd–Csapod, az Újkér–Szakony, a Nemeskér–Egyházasfalu, a Kópháza–Harka és a Lövő–Sopronhorpács közötti útszakaszokat. Szintén útlezárás van érvényben Vas megyében a Karakó–Jánosháza, a Kemenessömjén– Vönöck, a Mersevát–Kemenesszentmárton, Pápoc és a megyehatár, a Celldömölk–Mesteri, a Sárvár–Ölbő, a Csepreg–Újkér, a Csepreg–Tompolád között mellékutakon, továbbá Komárom-Esztergom megyében a Tata-Kömlőd közötti szakaszon, Veszprém megyében Kemeneshőgyész és a megyehatár, valamint a Kemenesszentpéter és a megyehatár közötti útvonalon, illetve Zala megyében Kisgörbő–Zalaszentgrót és Söjtör–Tófej között.

hirdetés

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és a hajnali órákban is az utak felszabadításán, de a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a havat az utakra. A társaság hómarókat vezényelt át Marcaliból, Tárnokról, Vácról és Székesfehérvárról Vas megyébe, illetve szintén Pest megyéből, valamint Soltról és Kecskemétről hóekéket Győr-Moson-Sopron megyébe. A hóátfúvásokban érintett területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik.


A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatóak. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásokban érintett térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak! A Dunántúl több területein is téliesek az útviszonyok, ezért fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.
 

Kapcsolódó cikkek

melegrekordok-1375085193.jpgA tartós hőség miatt július 29-ére, hétfőre is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Igaz ez több megyére a viharos széllökések és heves zivatarok miatt is.

viragzik-illatos-hunyor-mecsek400-1388330585.jpgVirágzik a védett illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsekben, Pécs közelében 2013. december 29-én. A városban a déli órákban 11-13 fokot mértek. Bár december vége van, a kontinens legnagyobb részén szinte nyoma sincs a kemény télnek. Hogyan alakul a várható időjárás az óév utolsó és az új év első napjaiban?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztus 19-én, hétfőn hajnalban visszavonta a korábban hét megyére és a fővárosra a hőség miatt kiadott elsőfokú figyelmeztetését. Keddre egyelőre elsőfokú figyelmeztetéseket jeleznek előre a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt.