Jelenleg tavasz a télben. De marad-e a folytatásban?

2013. december 29., vasárnap 16:25

viragzik-illatos-hunyor-mecsek400-1388330585.jpgVirágzik a védett illatos hunyor (Helleborus odorus) a Mecsekben, Pécs közelében 2013. december 29-én. A városban a déli órákban 11-13 fokot mértek. Bár december vége van, a kontinens legnagyobb részén szinte nyoma sincs a kemény télnek. Hogyan alakul a várható időjárás az óév utolsó és az új év első napjaiban?

A Sóki Tamás (MTI Fotó) által lencsevégre kapott illatos hunyor a fekete után a legkorábban nyíló hunyorfaj, a hóvirággal egy időben virágzik. Védett növény, hazánkban csak a Mecsekben és Dél-Dunántúlon honos. Virágai sárgászöldek, illatuk némileg a bodzáéra hasonlít. Szintén erősen mérgező - írja a Mommo.hu.

Bár december vége van, a kontinens legnagyobb részén szinte nyoma sincs a kemény télnek. A mediterrán térségben a többnyire napos időben délutánra 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. A 45. és 55. szélességi körök által határolt sávban erősen felhős, párás és többé-kevésbé napos területek egyaránt előfordulnak, de itt is az ilyenkor szokásosnál melegebb van, általában 7 és 13 fok között változik a hőmérséklet, csupán néhány tartósan ködös részen mérnek 2, 4 fokot. Még a Skandináv-félszigeten is enyhe az idő, a félsziget legészakibb területeit kivéve az éjszakai órákban is fagypont felett alakul a hőmérséklet. A leghűvösebb - 0 fok közeli maximum-hőmérséklet - az Urál előterében, illetve a Kelet-európai-síkság keleti harmadán van, és még ez a "hideg" is több fokkal enyhébb az átlagosnál.

hirdetés

 

Az enyhe évvége a nyugatról keletre vonuló ciklonális rendszereknek köszönhető, és ebben az időjárási helyzetben egyelőre nem is várható változás. A Kárpát-medencét hétfő estig egy gyenge hidegfront érinti, amely mögött számottevő hidegáramlás nincs.

 

Milyen időre számíthatunk a következő napokban?

 

Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, estétől már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, hétfőn néhol északnyugaton, illetve keleten vékonyodhat el a felhőzet. Gyenge eső vasárnap nyugaton, délnyugaton, hétfőn a középső területeken valószínű. Estig a Dunától keletre még köd képződhet.

 

Hétfőn többfelé megélénkül az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 4 és 8 fok között várható.

 

Kedden, az év utolsó napján többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósabban ködös idő várható, helyenként szitálás is lehet. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 2-7 fokig melegszik a levegő.

 

Január elsején, szerdán is többnyire erősen felhős, párás idő lesz, néhol szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton megélénkülhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 3, a maximum plusz 2 és plusz 7 fok között alakul.

 

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan kisebb eső is lehet. A Dunántúlon élénk, helyenként erős lesz a szél, keleten többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és plusz 9 fok között alakul.

 

Pénteken eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen valószínű eső, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Hajnalban, reggel párás, néhol ködös időre lehet számítani. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5 fok között, napközben 5-10 fok között alakul a hőmérséklet.

 

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Néhol szitálás, gyenge eső is kialakulhat, időnként a szél is megélénkülhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb plusz 3 és plusz 8 fok között alakul.

 

Vasárnap is gyakran erősen felhős lesz az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Többfelé megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul. Napközben 5-10 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

kanikula-vizsla-1374480388.jpgA héten nem valószínű csapadék és fokozatosan melegszik az idő, vasárnap már 40 fok közeli maximumok jöhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat július 21-én az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Budapest, 2013. december 5. - Péntekre virradóra észak felől intenzív záporok, hózáporok kíséretében markáns hidegfront éri el az országot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

ho-pecs-1358504981.jpg

Húsz centiméternyi friss hó hullhat le pénteken Baranya megyében, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Kasza Anett közölte: Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében. A 6-os úton Molvány közelében a Szigetvár felé haladóknak kell kisebb várakozásra számítaniuk egy kamion műszaki mentése miatt. A baranyai magyar-horvát határátkelőhelyeken jelenleg nincs forgalomkorlátozás.