Szegényebb milliárdosok, Gates továbbra is vezet

2016. március 2., szerda 06:05

New York, 2016. március 2. - Mintegy 570 milliárd dollárral lettek szegényebbek a dollármilliárdosok egy év leforgása alatt. Bár Bill Gates vagyona is csökkent, de ahhoz elegendő maradt, hogy immár a harmadik egymást követő évben megőrizze az első helyet a Forbes magazin idei listáján, amely évente készül a világ leggazdagabb embereiről.

A tavalyinál 26-tal kevesebben, 1810-en szerepelnek az idei Forbes-listán, vagyonuk összértéke pedig 6480 milliárd dollár volt. Csökkent az egy milliárdosra jutó átlagos vagyon, értéke 3,6 milliárd dollár, 300 millióval kevesebb a korábbinál.

 

A Microsoft társalapítójának vagyona 4,2 milliárd dollárral 75 milliárd dollárra csökkent. A második helyen a tavalyi negyedik, a spanyol Amancio Ortega, a Zara ruházati áruházlánc alapítója áll, az ő vagyona 2,5 milliárd dollárral 67 milliárd dollárra nőtt. A harmadik Warren Buffet amerikai üzletember 60,8 milliárd dollárral, az ő vesztesége 11,9 milliárd dollár.

hirdetés

 

A tavalyi második, a mexikói Carlos Slim a negyedik helyre csúszott vissza. A távközlési szektorban meggazdagodott üzletember rekordösszeget, 27,1 milliárd dollárt veszített, így vagyonát "csak" 50 milliárd dollárra becsülik.

 

Mark Zuckerberg, a Facebook 31 éves alapítója vagyona nőtt a legnagyobb mértékben, egy év alatt 11,2 milliárd dollárral, 44,6 milliárd dollárra, ezzel a 16.-ról a hatodik helyre ugrott a listán.

 

Soros György vagyonát 24,9 milliárd dollárra teszik, ezzel a 23. az idei listán. A legifjabb milliárdosok a 19 éves Alexandra Andresen és 20 éves nővére, Katharina, a norvég testvérpár édesapjától örökölte vagyonát.

 

A milliárdosok közül 66-an fiatalabbak 40 évesnél, és mindössze 190 nő szerepel a listán. A leggazdagabb nő a Forbes összesítése szerint a francia Liliane Bettencourt, aki a L'Oréal örökösnője, vagyonát 36,1 milliárd dollárra becsülik, így a 11. a felsorolásban.

 

Továbbra is az Egyesült Államokból kerül ki a legtöbb, 540 milliárdos a listán, majd Kína következik 251-gyel, a harmadik Németország 120 milliárdossal. A legtöbben, 1186-an önerőből lettek gazdagok, 228-an örökölték vagyonukat, míg 386-an örököltek, de maguk is gyarapították a vagyonukat.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.forbes.com

Kapcsolódó cikkek

Dél-Korea-Budapest, 2014. október 27. - Magyarország is képviseltette magát az infokommunikációs és távközlési tárcavezetők éves találkozóján október 19-én, a dél-koreai Busanban. A rendezvényen résztvevő ötvenkét ország szakterületi miniszterei a szektor globális jövőképét rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el - közölte a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

old-man-driving-car-1359022058.jpegIdős emberek kapatosan is vezethessenek autót, de csak nagyon lassan - így döntött Írországban Kerry megye önkormányzata. A testület ülésén öten szavaztak a meghökkentő javaslat mellett - mindannyian kocsmárosok, vagy volt kocsmárosok. A szavazáson hét "megyeatya" tartózkodott, tucatnyi pedig nem tartózkodott a teremben, mert el se ment az ülésre. A javaslattal Danny Healy-Rae tanácsos rukkolt ki. Indoklása szerint az autóvezetői szeszhatár megemelése hangulatjavító: segítene azokon az öregeken, akik magányosan tengetik napjaikat otthon és búskomorságba esnek, viszont eljárnának kocsmázni, ha utána haza is hajthatnának autóikkal. Healy-Rae rámutatott arra, hogy gyér forgalmú utakat használnának, és csak nagyon lassan szabadna haladniuk.

 

boyan-slat-465x310-1435485523.jpg

Nem kis fába vágta a fejszéjét az a most húsz éves fiú, aki az óceánt szennyező hulladéktömeget távolítaná el a vizekről. Amikor ötlete megszületett, még csak 16 éves volt, azóta számos díjat nyert, többek között a hollandiai Delft Műszaki Egyetem 2012 Legjobb Műszaki Tervezése díját is.

Szerinte az általa kidolgozott módszerrel az óceánok tíz éven belül megtisztíthatóvá válnak.