Óceánt tisztít a 20 éves Boyan Slat

2015. június 28., vasárnap 11:33

boyan-slat-465x310-1435485523.jpg

Nem kis fába vágta a fejszéjét az a most húsz éves fiú, aki az óceánt szennyező hulladéktömeget távolítaná el a vizekről. Amikor ötlete megszületett, még csak 16 éves volt, azóta számos díjat nyert, többek között a hollandiai Delft Műszaki Egyetem 2012 Legjobb Műszaki Tervezése díját is.

Szerinte az általa kidolgozott módszerrel az óceánok tíz éven belül megtisztíthatóvá válnak.

A fantasztikus találmány létrejötte 2011 nyarán kezdődött, amikor az akkor még csak 16 éves Boyan Slat Görögországban vakációzott. Búvárkodásai során egészen elképedt azon az irgalmatlan mennyiségű hulladékon, ami a tenger vizét beszennyezte. Ezért hazaérkezése után a következő évet a gimnáziumban annak szentelte, hogy kiderítse, miért is olyan nehéz feladat az óceánok és tengerek vizét megtisztítani a lebegő műanyag flakonoktól, palackoktól és egyéb szemetektől.

hirdetés

 

2013-ra kezdett összeállni a projekt, így Slat megalapította száz másik önkéntes és kutató segítségével az óceánok megtisztítását célként kitűző nonprofit társaságát. Slat találmányának tesztelése után idén májusban bejelentették, hogy 2016-ban megkezdik a Coastal Pilot nevezetű, 2000 méter hosszú takarító rendszer üzembe helyezését Japán és Dél-Korea közötti partszakaszon, amivel előre láthatólag 70.000 tonnányi szemetet fognak tudni az óceánból kihalászni.

 

A koncepció szerint az Óceántakarító rendszer (Ocean Cleanup Array) a víz felszínén úszó üreges Dyneema (magas molekulasűrűségű polietilén) anyagból készült csövekből (továbbiakban: boom) áll, melyek az áramlatnak köszönhetően begyűjtik és koncentrálják a hulladékokat. A megadott szögben installált boomoknak és az áramlatnak köszönhetően a lebegő hulladék egy 11 méter átmérőjű, 58 méter maga henger alakú begyűjtő toronynál sodródik össze, ahol egy futószalag emeli ki a szennyeződéseket a vízből és egy tárolóba továbbítja. A tároló kapacitása 3000 m3. Napi 65 m3-es kitermelési kapacitással terveznek, ami azt jelenti, hogy 45 naponta kell teherhajóra üríteni a hulladékot.

 

A projekt a fenntarthatóságra törekszik: a szerkezet nem zavarja a természetes élővilágot, a begyűjtött hulladékot pedig újrahasznosítják, hogy az abból bejövő összegekből finanszírozzák a munkát. 

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. július 21. - Vásárolt valamit külföldön, ami nem sokkal később meghibásodott? Problémája adódott az otthonról foglalt külföldi autóbérlés vagy szálláshely kapcsán? Késik a hazafelé tartó repülőjárata? Amennyiben a szabadsága nem úgy alakul, ahogy eltervezte, fontos tudnia, hogy miképp gyakorolhatja jogait. Sőt mi több! Ki is tudja fejezni magát!

London, 2013. július 3., szerda - Teljes a "Royal Baby"-láz Londonban, különösen azoknak a spekulációknak a hatására, amelyek szerint Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermeke az eddigi nem hivatalos utalásokban szereplő július közepi időpontnál hamarabb, akár már ezen a héten megszülethet.

dubai-budapest2-400-1414840478.jpgBudapest, 2014. november 2. - Hétfőn landolt az Emirates Airlines első közvetlen, menetrendszerinti légi járata Budapesten, amely naponta köti össze Magyarországot az Egyesült Arab Emírségekkel.