Megkezdődött a konklávé!

2013. március 12., kedd 17:00

2013-02-27-papa-konklave-valtozas-1363102231.jpg

Ma délután kezdetét vette a konklávé a Vatikánban. A bíborosok bezárkóznak, döntésüket szokás szerint a kémény füstje jelzi majd...

A nemrég lemondott XVI. Benedek utódját választják meg a ma induló konklávén a Vatikánban.

 

A bíborosok a Szent Márta- házba költöznek,majd misét tartanak a Szent Péter Bazilikában az új egyházfő megválasztásáért.

Maga a konklávé a Sixtus-kápolnában kezdődik meg a bíborosok és a személyzet titoktartási esküjével. Ha már az eskü letétele után megkezdik a szavazást, este 7-re már felszállhat a füst a kéményből. Ha viszont nem születik döntés, akkor visszavonulnak szálláshelyükre, a Szent Márta- házba.

 

"A bíborosok első szavazása ritkán eredményes, kedd délután fekete füst várható." -Federico Lombardi,szentszéki szóvívő

hirdetés

 

A konklávé

 

A konklávé a római katolikus egyház által 1274-ben létrehozott alkalmi intézmény, melynek feladata a mindenkori új pápa megválasztása. A szó jelentése arra utal, hogy a pápát választó testületet befogadó helyiséget kulcsra zárják. A helyiséget egy időben be is falazták – a bentiek csak élelmet kaphattak –, hogy a döntés ne húzódjon el és azt mások ne befolyásolják. Miután az ajtók bezárulnak, a külvilággal való kommunikáció egyetlen módja a vatikáni kémény füstje.

Naponta négyszer szavaznak a bíborosok, annak eredményességét fehér, eredménytelenségét fekete füst kibocsátásával jelzik. Három nap után, ha még nem sikerült eredményre jutniuk, egy napos gondolkodási szünetet tartanak. Ha háromszor három nap alatt se tudják kiválasztani az utódot, akkor az 1996-os reform értelmében a konklávé leviheti abszolút többségre is az eredményességhez szükséges szavazatok számát. A füst színezését két kályha segítségével végzik – egyikben a szavazatok elégetése történik meg, a másikban lévő égéstermékek segítségével történik maga a színezés.

A sikeres pápaválasztást követően a protodiakónus bíboros, a diakónusi rend legrégebben kinevezett tagja a Szent Péter-bazilika erkélyéről latinul mondja a hagyományos mondatokat: Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Nagy örömöt jelentek be nektek. Van pápánk!) Az új pápa ekkor üdvözli először a téren összegyűlt híveket.

 

Új szabályok

 

XVI.Benedek távozása előtt módosított a szabályokon a 2013. február 25-én közzétett motu proprio apostoli levelében.

Eszerint  nem lehet kizárni egyetlen választó bíborost sem a választásból, továbbá,míg eddig a sede vacante, vagyis a pápai szék megüresedésétől számított 15 nap után kezdődhetett a konklávé, a módosítás szerint már hamarabb is sor kerülhet rá.

 

A kéményen a világ szeme

 

A Szent Péter téren máris hatalmas tömeg gyűlt össze, arra várva, hogy mikor bukkan fel a fehér vagy fekete füst.

A teret rendőrök százai biztosítják és állnak állandó készenlétben, a sajtó képviselői viszont-mivel a térre nem engedték be őket- a tér környékét foglalták el.

XVI.Benedek szokatlan lemondása óta a híveket sok kérdés foglalkoztatja az egyház,de méginkább az új pápa személye körül.

Vannak akik úgy gondolják, hogy nem a pápa nemzetisége,hanem a személyisége számít leginkább,míg mások azt tartják fontosnak, hogy ne legyenek megválaszolatlan kérdések vagy tabuk, mert egy fiatalos és nyílt gondolkodású pápa újra közelebb hozná az emberet a valláshoz.

 

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.

 

 

Illés Anett

Kapcsolódó cikkek

Zágráb, 2015. január 6. - Brüsszel szerint Horvátország a legrosszabbul teljesítő ország az Európai Unióban: a csatlakozás, 2013. július 1-je óta nem lépett előre, folyamatosan csökken a hazai összterméke (GDP) és a beadott projektjei sem versenyképesek - írta a Jutarnji List horvát napilap vasárnap.

A 86. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2013-as év legjobb filmjeit és filmeseit részesítette elismerésben. A díjátadó ceremóniát március 2-án rendezték meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Bukarest, 2013. június 11., kedd - Újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - közölte a szervezet.