Újabb levél a FIFA-nak a román szurkolók rasszista megnyilvánulásairól

2013. június 11., kedd 15:23

Bukarest, 2013. június 11., kedd - Újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - közölte a szervezet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított jogvédelmi szolgálat háromszéki irodájának tájékoztatása szerint a szervezet és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn levélben fordult a FIFA-hoz, amelyben köszönetüket fejezték ki a FIFA vezetőségének "gyors és igazságos reakciójáért", amelyben a nemzetközi szövetség rámutatott "a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokra".
A szervezet arra utalt, hogy május közepén a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frankos bírságot szabott ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF) annak nyomán, hogy "a román szurkolók nem viselkedtek megfelelően" a március 26-i, amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn. A találkozón a vendégdrukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren.

hirdetés


A levél szerint még mindig aggodalomra ad okot az FRF hozzáállása, hiszen a román szövetség ahelyett, hogy a szurkolók idegengyűlölő és rasszista attitűdjével foglalkozna, tiltakozik és fellebbez a FIFA által kiszabott büntetés ellen.
"Szeretnénk rámutatni arra, hogy az FRF nem veszi komolyan az etnikai és faji alapú fenyegetéseket és visszaéléseket" - olvasható a levélben, és a szerzők emlékeztettek arra, hogy a múlt keddi Románia-Trinidad és Tobago (4-0) barátságos mérkőzésen a román szurkolók gúnyt űztek az afrikai játékosokból rasszista megnyilvánulásaikkal.


Az esetről a Pro Sport című román sportújság számolt be, amely szerint a hazai szurkolók egy része károgás utánzásával fogadta az afrikai vendégcsapat tagjait a bemelegítéskor. A levélírók szerint hasznára válna az FRF-nek, ha emlékeztetnék, hogy sokkal eredményesebb lenne szembenézni ezekkel a problémákkal, mintsem állandóan kifogásokat keresni.


 Románia és Magyarország labdarúgó-válogatottja szeptember 6-án, Bukarestben csap össze a jövő évi, brazíliai világbajnokság D jelű selejtezőcsoportjában.

Kapcsolódó cikkek

Wellington, 2014. március 3. - Először készített felvételeket a Csendes-óceán egyik legmélyebb pontja, a több mint 7 kilométer mély Új-Hebridák-árok élővilágáról egy nemzetközi kutatócsoport.

Washington, 2013. március 28., csütörtök  - Egy karácsonyi üdvözlőlap keretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown elemi iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által csütörtökön nyilvánosságra hozott iratokból.

parley-alonso-water400-1478411987.jpg

Budapest, 2016. november 6. - Az adidas már korábban csatlakozott az óceánokba kerülő műanyagszemét ellen küzdő Parley for the Oceans kezdeményezéshez. A cég most két legendás futballklub mezeit, valamint az UltraBOOST Uncaged futócipő modellt is elkészítette az óceánokból kihalászott műanyag hulladékból. De ez csupán az első lépések egyike volt.