Utolsó mise

2013. február 13., szerda 20:00

xvi-benedek-1360780247.jpg

Utolsó miséjét tartotta ma XVI. Benedek pápa. Az elmúlt napokat imádkozással és gondolkodással töltötte, ám döntése végleges: lemond.

Három napja sokkolta a világot bejelentésével XVI.Benedek pápa, miszerint lemond tisztségéről.

Ma tartotta meg utolsó miséjét, melyet a Szent Péter Bazilikában tartottak, hogy minél többen láthassák és búcsúzhassanak el tőle.

Lemondását egészségi állapotára és korára hivatkozva indokolta. Három hónapja szívműtéten esett át, ám sokak szerint a közelmúlt vatikáni botrányai is ronthatták állapotát.

hirdetés

 

"XVI. Benedek 85 éves és II. János Pál utódaként 2005-ben került a pápai trónra. A német származású Joseph Ratzingert 78 évesen választották meg, ezzel ő lett minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája."

 

Arra, hogy egy pápa lemondással távozzon posztjából, 600 éve nem volt példa.Utoljára XII.Gergely pápa mondott le 1415-ben.

 

XVI.Benedek arra kérte az embereket, hogy továbbra is imádkozzanak érte, a katolikus egyházért és a jövő embereiért.

Lemondását február 28-án teszi véglegessé, majd a Szent Péter-bazilika mögötti Mater Ecclesiae kolostorba költözik be, amelyet most alakítanak át számára.

 

Távozásával újra napirendre kerülhet például a papi nőtlenség vagy az egyneműek házasságának témája is.

A következő konklávé március elején gyűlik össze, hogy megválassza az új pápát.

Az esélyesek között van afrikai, latin-amerikai bíboros is, de még az sem kizárt,hogy a magyar Erdő Péter bíboros legyen a 266. pápa.

 

 

Illés Anett

Kapcsolódó cikkek

Bukarest, 2013. június 11., kedd - Újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - közölte a szervezet.

lion-king-broadway-a-l-1388491763.jpg

Az oroszlánkirály lett 2013 legtöbb bevételt hozó darabja a New York-i Broadway-n: a Walt Disney-mesefilm nyomán született musical mintegy 97 millió dollárt (20,9 milliárd forint) hozott a konyhára az év eleje óta.

Berlin, 2015. október 15. - Rendkívül élesen bírálták Angela Merkelt pártja, a konzervatív CDU egy szerda esti rendezvényén, amelyen a pártelnök-kancellár ismét elutasította a német határok lezárására irányuló követeléseket.