IRENA-tag lenne az ország

2014. január 27., hétfő 06:00

irena-kozgyules2014-400-1390766316.jpgA megújuló energia nemzetközi érdekérvényesítő szervezete, az IRENA (Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség) január 18-19-én tartotta éves közgyűlését az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) fővárosában, Abu Dhabiban. Magyarország a tanácskozáson csatlakozni szándékozó, megfigyelő státuszú meghívottként vett részt - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az IRENA célja a tudásmegosztás mellett a beruházások, a legújabb technológiák és innovációk áramlásának elősegítése. A szervezet 124 tagországa mellé több mint 40 ország csatlakozása van folyamatban.

 

A közgyűlésen bemutatták a REMAP 2030 című tervet, amely szerint a következő 16 évben megduplázódhat a megújuló energiaforrások részaránya a világ energiatermelésében. Ezzel együtt tovább nőhet az ágazatban foglalkoztatottak (jelenleg 5,7 millió fő) száma. Adnan K. Zamin, az IRENA főigazgatója szerint a mostanihoz hasonló horderejű átalakulásra még nem volt példa a globális energiarendszerben.

hirdetés

 

A Magyarországot képviselő Hizó Ferenc klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejkkel, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterével és Thani Al-Zeyoudi nagykövettel, az EAE külügyminisztériuma energiáért és klímaváltozásért felelős igazgatójával is megbeszélést folytatott. Az egyeztetésen a két ország képviselői kölcsönösen biztosították egymást a technológiai- és tudástranszfer, valamint a zöldgazdasági beruházások területén való együttműködésről.

 

Hizó Ferenc tájékoztatta Magyarország IRENA-hoz való csatlakozási szándékáról Sultan Ahmed Al Jaber államminisztert és Fred Moavenzadeh-t, a Masdar Intézet elnökét. Az államminiszter üdvözölte Magyarország csatlakozási szándékát és felajánlotta, hogy tíz kiemelkedően tehetséges magyar diák teljes körű ösztöndíjasként vehessen részt mesterképzésen a Masdar Institute of Science and Technology-nál.

 

Az IRENA közgyűléséhez előadásokkal, kiállításokkal, panelbeszélgetésekkel kapcsolódott a Közel-Kelet legnagyobb fenntartható fejlődési témájú programja, az Abu Dhabi-i Fenntarthatósági Hét. Az eseménysor keretében a helyettes államtitkár miniszteri kerekasztal-megbeszélésen vett részt, egyeztetett a megújuló energia beruházások és a nemzetközi geotermikus fejlesztések tapasztalatairól.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, fotó: www.irena.org

Kapcsolódó cikkek

london400-1467562508.jpg

London, 2016. július 4. - A brit választók nagy többségének nincs kifogása az ellen, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok az országban maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is.

Vatikánváros, 2014. február 20. - Száznyolcvan bíboros érkezett a világ minden részéről a Vatikánba, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, valamint az a tizenkilenc személy, akit Ferenc pápa szombaton bíborosi rangra emel. A kétnapos rendkívüli konzisztórium témáját az egyházfő jelölte ki, és a családról szól majd az októberre meghirdetett püspöki szinódus is, amelynek főrelátora Erdő Péter bíboros lesz.

 Róma, 2013. július 1., hétfő- Giorgio Napolitano olasz államfő és Enrico Letta kormányfő a trieszti Il Piccolo napilapban közölt nyílt levélben is üdvözölte Zágráb EU-tagságát, miközben az északkelet-olasz prosecco-termelők máris a horvátokkal való küzdelemre készülnek a habzó bor nevéért.