Ferenc pápa: a mai családot bántalmazzák és lenézik

2014. február 20., csütörtök 17:30

Vatikánváros, 2014. február 20. - Száznyolcvan bíboros érkezett a világ minden részéről a Vatikánba, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, valamint az a tizenkilenc személy, akit Ferenc pápa szombaton bíborosi rangra emel. A kétnapos rendkívüli konzisztórium témáját az egyházfő jelölte ki, és a családról szól majd az októberre meghirdetett püspöki szinódus is, amelynek főrelátora Erdő Péter bíboros lesz.

Nagyon aktuálisnak és jelentős pásztori kihívásnak nevezte a családdal való foglalkozást Angelo Sodano egykori szentszéki államtitkár, a bíborosi kollégium dékánja a konzisztóriumot megnyitó beszédében. Hozzátette: a bíborosi testület támogatásáról biztosítja az egyházfőt az "emberiség történetének mostani összetett korszakában".

hirdetés

 

Ferenc pápa a bíborosok előtti felszólalásában úgy fogalmazott, "a mai családot bántalmazzák és lenézik". Az egyházfő szerint tenni kell azért, hogy elismerést kapjon, "mennyire jó, igaz és szép családot alkotni, családnak lenni ma, ez elengedhetetlen a világ élete, az emberiség jövője miatt".

 

A család a társadalom alapvető egysége - hangsúlyozta az egyházfő. Ferenc pápa bölcs és bátor családpasztorációt szorgalmazott egyházától a mai világban a családdal kapcsolatos kihívások megoldására. A család lesz a témája a hétfő-keddi püspöki szinódusnak is, amely szintén az októberi egyházi találkozót készíti elő.

 

Az argentin egyházfő tavalyi megválasztása óta foglalkozik a korunk gazdasági és társadalmi válságában szintén krízisbe került család szerepével. Ferenc pápa gyakran beszél a munkanélküliség és a szegénység miatt is felbomló családi egységről. A kihívás Ferenc pápa szerint az, hogy az egyház miként tud ezzel szembesülni és megoldást találni többek között olyan pásztori kérdésekre mint a templomban házasodott, de elvált hívőknek a szentségekben való részesítése.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Los Angeles, 2014. március 12., szerda - Továbbra is drámaian alulreprezentáltak a nők a hollywoodi filmekben - hangsúlyozza egy most közzétett tanulmány, amelynek eredményei Cate Blanchett idei Oscar-beszédét húzzák alá.

easyjet400-1471118691.jpg

Budapest, 2016. augusztus 14. - Az álláshelyek fele az Egyesült Királyságban jön létre, de mind a 27 bázison várják az új kollégákat.

Igazi norvég szavazókat akart hallani, ezért taxisofőrnek csapott fel egy délután erejéig Jens Stoltenberg norvég kormányfő, mondván hogy a taxi azon kevés helyek egyike, ahol az emberek megosztják másokkal a tényleges véleményüket - írta vasárnap honlapján a BBC brit közszolgálati adó.