Idegengyűlölet: felmérés készült a horvátoknál

2013. szeptember 25., szerda 11:00

Horvátországban leginkább a romák, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik idegengyűlölet - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies).

A felmérések szerint a horvát lakosság körében a romákkal, a szerbekkel és a bevándorlókkal szemben "nem elhanyagolható mértékű az idegengyűlölet", annak ellenére, hogy a legtöbben nem támogatják az idegenek hátrányos megkülönböztetését.
   
A 800 fős, országos, reprezentatív felmérést májusban és júniusban végezték. Eszerint a megkérdezettek 63 százaléka fél attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, és hogy a külföldiek nem Horvátország érdekeit tartják szem előtt.
   
A lakosság több mint 20 százaléka mutatott ellenszenvet más népekkel, rasszokkal vagy közösségekkel szemben. A legnagyobb mértékben - 44 százalékban - a romákkal, legkevésbé pedig - 14 százalékban - az Európai Unió nyugati országaiból érkezőkkel szemben elutasítóak a horvátok.
   
A horvát lakosság körében nagyobb mértékű az idegengyűlölet azokkal a közösségekkel szemben, amelyekkel közvetlen tapasztalataik vannak. A szerbek iránt például a horvátok 38 százaléka mutat ellenszenvet, a menekültekkel szemben pedig 37 százalékuk. Jelentős még a kínaiakkal (32 százalék) és az arabokkal (27 százalék) szembeni ellenszenv.

hirdetés

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

egykezes-kina-1384721620.jpgAz egy háztartás-egy gyerek elvhez 30 éve ragaszkodnak Kínában. Most a kormány részlegesen szakíthat azzal a politikájával, hogy bünteti azokat, akik második gyereket is vállalnak - legalábbis az állami tulajdonú Xinhua hírügynökség szerint. A kedden befejeződött párttanácskozáson más reformokról is döntöttek zárt ajtók mögött.

London, 2013. április 3., szerda - "Helen, agyonlőttem a férjem, most tüntetem el a koszt, gyere segíteni elásni!" - mondta telefonon a nővérének egy nő komor hangon, de csupán április elsejei tréfaként az Egyesült Államokban, ami miatt azután bilincs kattant csuklóin, de már nem viccből.

Budapest, 2014. július 21. - Vásárolt valamit külföldön, ami nem sokkal később meghibásodott? Problémája adódott az otthonról foglalt külföldi autóbérlés vagy szálláshely kapcsán? Késik a hazafelé tartó repülőjárata? Amennyiben a szabadsága nem úgy alakul, ahogy eltervezte, fontos tudnia, hogy miképp gyakorolhatja jogait. Sőt mi több! Ki is tudja fejezni magát!